CIGRE organizira okrugli sto o značaju prirodnog gasa u energetici BiH

CIGRE organizira okrugli sto o značaju prirodnog gasa u energetici BiH

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE organizirat će 24. maja u Sarajevu okrugli sto o temi "Uloga i zna

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE organizirat će 24. maja u Sarajevu okrugli sto o temi “Uloga i značaj prirodnog gasa u energetici Bosne i Hercegovine – Aktuelno stanje i trendovi razvoja”.

Tim povodom, CIGRE ukazuje da je gasna mreža u BiH slabo razvijena, jer još od prije 40 godina od kada je došao prirodni gas u BiH, postoji samo jedan pravac snabdijevanja i jedan isporučilac prirodnog gasa.

Priodni gas je bitan za grad Sarajevo, posebno za Toplane Sarajevo (to je  posebno izraženo u zimskom periodu za grijanje), te privredne subjekte Arcelor Mittal Zenica, Birač Zvornik i još neke manje potrošače. Godišnja potrošnja u Bosni i Hercegovini, je oko 230 miliona m3 prirodnog gasa i to sa oscilirajućim sezonskim dijagramom opterećenja (ljeto -zima).

– Problemi u sigurnosti isporuke i fluktuacije cijena prirodnog gasa su posebno izraženi u radu sarajevskih kotolovnica zbog nesrazmjerno visoke zimske potrošnje prirodnog gasa u odnosu na ljeto.  Dodavanje tečnih goriva umjesto dodatno naručenih količina gasa zbog visokih penala doveli su do konfuzije kod nadležnih vlasti, u pogledu organizacije gasne privrede, razvoja gasne mreže, pravaca snabdijevanja itd… Praktično ne postoji jasan pogled u kome pravcu se treba kretati gasna privreda.  Postavljaju se pitanja: treba li alternativni pravac i kuda, treba li skladište gasa, kakva je budućnost korištenja prirodnog gasa, ili treba možda graditi i koristiti kogenerativna postrojenja – navode iz CIGRE.

Ukoliko dotok prirodnog gasa bude prekinut, osnovno je pitanje kako se grijati sljedeće zime i ima li alternative ruskom prirodnom gasu.

– Shodno naprijed navedenom BH K CIGRE će dati punu podršku, aktivnostima koje idu prema smanjenju emisije stakleničkih gasova, diverzifikaciji energetskih izvora, proširenju tržišta i uspostavi zakonske regulative, ali i iznalaženju alternativnih rješenja usljed eventualnog prekida isporuka prirodnog gasa prema BiH, što treba biti predmetom rasprava na okruglom stolu pod nazivom „Uloga i značaj prirodnog gasa u energetici BiH – Aktuelno stanje i trendovi razvoja” – najavljeno je iz CIGRE.

Energetika.ba / Fena