Cijene nafte doživjele veliki pad zbog mogućnosti dodatnog povećanja kamatnih stopa u Americi

Cijene nafte doživjele veliki pad zbog mogućnosti dodatnog povećanja kamatnih stopa u Americi

Cijene nafte pale su u srijedu zbog zabrinutosti u SAD-a da će Federalne rezerve podiću kamatnu stopu sljedeći sedmice nakon što su potrošačke cijene

Cijene nafte pale su u srijedu zbog zabrinutosti u SAD-a da će Federalne rezerve podiću kamatnu stopu sljedeći sedmice nakon što su potrošačke cijene neočekivano porasle u augustu.

Prognoze o povećanju kamatne stope su na tržištu nadjačale potencijalno povećanje cijena nafte zbog pojačanje potražnje za naftom iz zemalja OPEC-a.

Cijena barela brent nafte pala je u srijedu ujutro za 38 centi ili 0,4 posto na 92,79 dolara. Cijena američke WTI nafte je iznosila 87,02 dolara po barelu te je pala za 0,3 posto.

Pritisak na cijene nafte u SAD- je bio jači od neočekivanog. izvještaj o inflaciji objavljan u utorak rasprišio je nade da bi Fed mogao smanjiti svoje pooštravanje kamatne politike u nadolazećim mjesecima. Dužnosnici Feda trebali bi se sastati sljedeći utorak i srijedu, s inflacijom koja je i dalje daleko iznad cilja američke centralne banke od 2 posto.

Dolar je u srijedu dodatno ojačao u odnosu na japanski jen. Cijene nafte općenito se određuju u američkim dolarima tako da jači dolar čini robu skupljom za vlasnike drugih valuta, prenosi Klix.ba.

Energetika.ba