Dnevna proizvodnja nafte u Iranu dostigla 3,19 miliona barela

Dnevna proizvodnja nafte u Iranu dostigla 3,19 miliona barela

Iranski ministar za naftu Javad Owji izjavio je da je dnevna proizvodnja nafte u Iranu dostigla 3,19 miliona barela. U obraćanju na skupu u glavnom

Iranski ministar za naftu Javad Owji izjavio je da je dnevna proizvodnja nafte u Iranu dostigla 3,19 miliona barela.

U obraćanju na skupu u glavnom gradu Teheranu, ministar Owji ukazao je na važnost energetske sigurnosti, objavila je novinska agencija SHANA.

Napominjući da nafta ima najveći udio u proizvodnji energije u Iranu, Owji je rekao da je aktuelna vlada uz podršku Parlamenta pripremila planove za povećanje proizvodnje nafte i gasa.

Istakao je da se ovi planovi već provode u praksi.

“Iranska proizvodnja nafte dostigla je 3 miliona 190 hiljada barela dnevno. Naš proizvodni kapacitet je trenutno 3 miliona 850 hiljada barela dnevno”, rekao je on.

Iranski ministar je kazao da dnevna proizvodnja prirodnog gasa u zemlji iznosi milijardu kubnih metara.

Nakon povlačenja tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa iz nuklearnog sporazuma 2018. godine, Sjedinjene Američke Države su povećale ekonomske sankcije Iranu i ograničile prodaju iranske nafte.

Prema podacima iranskog Ministarstva za naftu, Teheran, koji je u aprilu 2018. godine dnevno proizvodio 3,8 miliona barela sirove nafte i kondenzata prije nego što je SAD napustio nuklearni sporazum, izvozio je 2,8 miliona barela.

(Energetika.ba)