Džindić: Neće biti poskupljenja struje za građane

Džindić: Neće biti poskupljenja struje za građane

Ministar energije, industrije i rudarstva FBiH Nermin Džindić, govorio je o tome da li će doći do dodatnih poskupljenja električne energije za privred

Ministar energije, industrije i rudarstva FBiH Nermin Džindić, govorio je o tome da li će doći do dodatnih poskupljenja električne energije za privrednike i domaćinstva, energetskoj tranziciji, nastavku rada blokova 4 i 5, ali i drugim pitanjima.

Kada je riječ o snabdijevanju električnom energijom, Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je daljnju upotrebu blokova 4 i 5 u Tuzlu i Kaknju.

Prilikom potpisivanja ugovora 2016. godine, o isključenju navedenih blokova, tada je dogovoreno da će se graditi zamjenski kapacitet blok 7, koji bi bio dovoljan za snabdijevanje Tuzle i kompletnog kantona.

U ovom trenutku potrebni su blokovi 4 i 5, jer je došlo do usvajanja korekcije Zakona o električnoj energiji članom 16a, kojim je grubo prekršen ugovor sa Evropskom energetskom zajednicom. Ova korekcija je narušila kompletan sistem.
Da ovi blokovi nisu uvedeni došlo bi, između ostalog, do potpunog prekida snabdijevanja električne energije u Tuzlanskom kantonu, pojasnio je Džindić.

Ako u narednom periodu dođe do usvajanja Zakona o električnoj energiji i Zakona o energiji, tada će se poništiti odluka o radu bloka 4 i 5, ali i dodatni član 16a o električnoj energiji, kazao je Džindić.

Ono što privrednike i građane, ali i ostatak javnost posebno zanima jeste da li će poskupljenje električne energije ići i do 50%.
-Što se tiče poskupljenja električne energije za građane neće biti poskupljenja, to je opredjeljenje Vlade u ovom trenutku, a mi ćemo to sigurno ispoštovati, ističe Džindić.

Kada je riječ o tržišnom modelu snabdijevanja, ono se treba vratiti na slobodno tržište a da vlada kroz određene mjere maksimalno pomogne, koliko se može, u skladu i sa zahtjevima Udruženja poslodavaca, dodaje Džindić.

 

(TVSA)