Džinidć: Plaće rudarima u Zenici u skladu s novim Kolektivnim ugovorom

Džinidć: Plaće rudarima u Zenici u skladu s novim Kolektivnim ugovorom

Zenički rudari nastavili su s radničkim neposluhom pa se ni jutros nisu spustili u dva jamska pogona Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica, potvrdio je pre

Zenički rudari nastavili su s radničkim neposluhom pa se ni jutros nisu spustili u dva jamska pogona Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica, potvrdio je predsjednik Sindikata ovog rudnika Nijaz Vardo.

Rudari su prekjučer u poslijepodnevnim satima, zbog odluke Uprave Društva da im ukine određene naknade na plaću, napustili radna mjesta u jamskim pogonima Stara jama i Raspotočje. Takav potez menadžmenta preduzeća, uprkos realizaciji odluke o uvećanju satnice na 2,70 KM, doveo je do toga da su plaću za mart dobili umanjenu za, prosječno, skoro 200 KM.

Ministar energije i rudarstva u Vladi FBiH Nermin Džindić rekao je danas za “Avaz” da su plaće rudarima u Zenici za mart isplaćene po novom Kolektivnom ugovoru na koji su svi pristali i koji je potpisao Sindikat radnika rudara u FBiH.

– Ovo je prva plaća koja se isplaćuje po novom Kolektivnom ugovoru. Dakle, neke obaveze iz starog ugovora više ne vrijede. Kako je potpisan novi, onda ide isplata plaća po novom Kolektivnom ugovoru. Ono što je meni rečeno od direktora rudnika, radnici su imali određene stimulacije u prethodnom periodu koje nisu bile sistemski riješene, nego svaki mjesec drugačije. No, kako je došla nova uprava, ona postupa po Zakonu o radu i novom Kolektivnom ugovoru. To znači da su plaće rudarima u Zenici isplaćene po novom Kolektivnom ugovoru koji su potpisali i Sindikat i rudari – kaže Džindić.

On je pojasnio da nije riječ ni o kakvom umanjenju, nego se postupilo samo po ugovoru i po Zakonu.

Energetika.ba / Vijesti.ba