Energetska kriza: Austrijska prijestolnica finansijski pomaže gradske općine

Energetska kriza: Austrijska prijestolnica finansijski pomaže gradske općine

Zbog aktuelne energetske krize gradske vlasti Beča su pripremile pakete podrške za 23 okruga kojima već zbog pandemije nedostaje sredstava za plaćanje

Zbog aktuelne energetske krize gradske vlasti Beča su pripremile pakete podrške za 23 okruga kojima već zbog pandemije nedostaje sredstava za plaćanje računa za komunalije i otplatu dugova za građevinske projekte. Više novca će se izdvajati i za zelene površine i njegu drveća.

Grad jednokratno daje dodatna sredstva za otplatu dugova nastalih zbog rasta indeksa cijena građevinskog materijala posljednjih godina, jer se zbog porasta broja stanovnika stalno grade opštinski stanovi. Svrha naknade je da se distriktima osigura bolji teren za implementaciju njihovih projekata.

Grad će od 2023. godine općinama staviti na raspolaganje i ukupno 20 miliona eura više za brigu o zelenim površinama i drveću. Od toga će se stvoriti “zeleni fond” od 15 miliona eura, a budžet rezervisan za ovu namjenu uvećat će se za pet miliona eura. Novac se raspoređuje prema površini okruga, broju stabala i troškovima održavanja.

Pod trenutnim okolnostima bilo je krajnje vrijeme pripremiti općine za nove izazove, a prije svega nam je bilo važno obratiti pažnju na zaštitu klime, oslobađanje dugova i energiju – istakao je Peter Hanke, član bečke gradske vlade iz resora za finansije, privredu, rad, međunarodne odnose i javna preduzeća.

Ubuduće će se prilikom raspodjele resursa uzimati u obzir broj novootvorenih preduzeća i pogona s ciljem da se privuče što veći broj kompanija u općinu.

Kao rezultat ovih mjera, općine će 2023. godine moći upravljati sa ukupno 20 posto više sredstava ili ukupno 40 miliona eura više, javlja Eurocomm PR Sarajevo.

Energetika.ba / FENA