EPS završio rekonstrukciju dvije trafostanice u Subotici

EPS završio rekonstrukciju dvije trafostanice u Subotici

Elektroprivreda Srbije je završila rekonstrukciju dvije visokonaponske trafostanice u Subotici, u koje je uloženo ukupno 3 miliona eura, izjavio je v.

Elektroprivreda Srbije je završila rekonstrukciju dvije visokonaponske trafostanice u Subotici, u koje je uloženo ukupno 3 miliona eura, izjavio je v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

Modernizovane trafo stanice će obezbijediti građanima i privredi bolje snabdjevanje strujom.

Grčić je zajedno sa načelnikom Sjeverno-bačkog okruga Dragim Vučkovićem obišao rekonkstruisane trafostanice Subotica 1 i Subotica 2 i istakao da je ta rekonstrukcija veoma značajna za dalji industrijski razvoj Subotice i dolazak novih investitora.

– Grad Subotica je jedan od najvažnijih gradova i regiona i najbitnijih industrijskih centara u sjevernom djelu Srbije. Za svaki industrijski razvoj je neophodno obezbijediti infrastrukturu, a dio toga je i napajanje strujom – naglasio je Grčić.

Podsjetio je da je trafostanica Subotica 1 najstarija trafo stanica u tom djelu Srbije, izgrađena 1959. godine.

– Vjerovali ili ne, do rekontrukcije je bila samo popravljana i rješavani su bili trenutni kvarovi. Prvi put poslije 59 godina je ova trafo stanica u potpunosti rekonstruisana i modernizovana, sa povećanim kapacitetom. Na taj način su obezbijeđeni uslovi da novi investitori mogu da grade nove fabrike.

Trafo stanica Subotica 2 je izgrađena 1976. godine i njoj je rekonstrukcijom povećan kapacitet, a modernizacijom su stvoreni uslovi za priključenje novih korisnika, prenosi eKapija.

Kako kaže, sada je sve digitalizovano i na daljinskom upravljanju, tako da u slučaju prakida struje može brzo da se reaguje.

– Inače, po čemu se Subotica razlikuje od svih gradova po pitanju napajanja strujom je to što ima dvosmjerno napajanje, što znači stabilno. Ako se iz jednog pravca nešto loše desi istog momenta se preusmjeri iz drugog i uspostavi mreža, a Subotica ima napajanje sa čak četiri strane.

Grčić je napomenuo da ima mnogo trafo stanica za rekonstrukciju u Srbiji, da je mnogo urađeno prethodnih godina, ali da se decenijama unazad skoro ništa nije radilo osim hitnih popravki.

– Naš zadatak je da obezbijedimo napajanje strujom u svakom gradu, naselju i mjesnoj zajednici, u zavisnosti od nivoa potreba – kazao je Grčić.

Energetika.ba