EU priprema embargo na rusku naftu

EU priprema embargo na rusku naftu

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire kaže da se priprema embargo na rusku naftu na nivou Evropske unije, dodajući da takav potez želi i fra

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire kaže da se priprema embargo na rusku naftu na nivou Evropske unije, dodajući da takav potez želi i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Nadam se da ćemo u sedmicama koji dolaze uvjeriti naše evropske partnere da prestanu uvoziti rusku naftu”, rekao je Le Maire za radio Europe 1, prenosi Reuters.

Zelenskij: Ruska nafta je plaćena krvlju

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da evropske zemlje koje nastavljaju kupovati rusku naftu zarađuju novac krvlju drugih ljudi.

U intervjuu za BBC Zelenskij je izdvojio Njemačku i Mađarsku, optuživši ih da blokiraju proces za embargo, a Rusija bi od prodaje energenata ove godine mogla zaraditi do 250 milijardi funti – što je više od jedne trećine u usporedbi s prošlom godinom.

Među ukrajinskim vrhom raste nezadovoljstvo Njemačkom koja je podržala neke sankcije Rusiji, ali nije podržala strože mjere u pogledu prodaje nafte. “Neki naši prijatelji i partneri shvaćaju da je sada drugačije vrijeme, da to više nije pitanje posla i novca. To je pitanje opstanka”, rekao je Zelenskij.

(Index)