Evropa će za 20 godina zavisiti od uvoza plina

Evropa će za 20 godina zavisiti od uvoza plina

Evropa se suočava sa strukturnim padom domaće proizvodnje plina. Domaća proizvodnja (isključujući Rusiju) će se smanjiti s 252 milijardu metara kubnih

Evropa se suočava sa strukturnim padom domaće proizvodnje plina. Domaća proizvodnja (isključujući Rusiju) će se smanjiti s 252 milijardu metara kubnih plina u 2017. do 150 milijardi metara kubnih do 2030.

Problemi s potresima smanjili su proizvodnju plina u Holandiji za čak 70% nakon 2013. S polja Groningen ove godine može biti pridobiveno tek 12 milijardi metara kubnih plina a prije toga Holandija je davala šest do sedam milijardi emtara kubnih mjesečno, a očekuje se da će to do 2030. pasti na ukupno milijardu godišnje.

Norveška proizvodi stabilno, ali se računa da je upravo doživljen vrhunac proizvodnje s 3-4 milijarde metara kubnih mjesečno zavisno o zimskim odnosno ljetnim mjesecima, što će do 2030. pasti na oko dvije milijarde mjesečno. Ta je zemlja bitna jer daje fleksibilnost, naročito britanskom tržištu a nedavno je smanjila operativna ulaganja u upstream što će negativno djelovati u narednih pet godina.

Velika Britanija bila je treći najveći proizvođač plina u EU ali i njima proizvodnja pada zadnjih 15 godina i sad je na nivou manjem od milijardu kubika s tendencijom pada. EU stoga postaje sve zavisnija o plinu iz uvoza odnosno plinu koji u zimskim mjesecima daje fleksibilnost, objavila je Timera.

Energetika.ba