G7 postigla saglasnost o gašenju upotrebe uglja

G7 postigla saglasnost o gašenju upotrebe uglja

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 postigla je konkretne sporazume o gašenju upotrebe uglja za stvaranje električne energije i proširuje p

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 postigla je konkretne sporazume o gašenju upotrebe uglja za stvaranje električne energije i proširuje proizvodnju obnovljivih energenata, rekla je njemački ministar za ekologiju Štefi Lemke.

Analitičari navode da je ovo prva obaveza koju su zemlje G7 preuzele za prekid upotrebe uglja za stvaranje struje što je neophodno da se učini ukoliko svijet želi da izbjegne najteže posljedice klimatskih promjena.

“Bilo je veoma konkretnih deklaracija i sporazuma za proširenje obnovljivih energenata, ali i primjera za gašenje upotrebe uglja“, naglasila je Lemke, prenose njemački mediji.

Prema njenim riječima, u završnom kominikeu sa trodnevnog sastanka G7 u Berlinu, takođe, će biti obuhvaćeno snažno naglašavanje zaštite biodiverziteta i borbe protiv zagađenja plastikom.

Njemačka je domaćin susreta ministara energetike, ekologije i klime u Berlinu radi razgovora o povećanju cijena energenata i zabrinutosti zbog isporuke goriva zbog sukoba u Ukrajini.

Završni kominike G7 biće objavljen kasnije tokom dana.

 

Energetika.ba / Srna