Energetika.ba
Gas

Američki diplomata: Sjeverni tok 2 može da izazove sankcije

Autor: Energetika.ba
Američki diplomata: Sjeverni tok 2 može da izazove sankcije

Projekat gasovoda između Rusije i Njemačke može da izazove američke sankcije zbog bezbjednosnih zabrinutosti, rekla je viši američki diplomata Sandra Oudkirk.

Oudkirkova, ekspert za energetsku politiku u Stejt departmentu, rekla je da se SAD protive gradnji gasovoda "Sjeverni tok 2" jer to može da poveća ruski "maligni uticaj" u Evropi.

"Bićemo sretni ako do tog projekta ne dođe", rekla je ona novinarima u Berlinu.

Ona je rekla da će novi gasovod preusmjeriti tok gasa od Ukrajine, koja u ogromnoj mjeri zavisi od tranzitnih taksi i mogao bi da postane put za Rusiju na kome će postavi opremu za praćenje na Baltičkom moru.

"Mi vršimo što veći pritisak da stopiramo projekat", rekla je ona, dodajući da je Kongres odobrio američkoj administraciji eksplicitno ovlaštenje da, ako je potrebno, uvede sankcije u vezi sa ruskim projektima cjevovoda.

"Bilo koji projekat cjevovoda, a u svijetu ima mnogo višestrukih projekata cjevovoda koji su potencijalno obuhvaćeni ovim ovlaštenjem za sankcije, je podložan sankcijama", rekla je ona.

Projekat "Sjeverni tok 2" udvostručiće količinu prirodnog gasa koji Rusija isporučuje u srce Evrope iz nedavno otkrivenih rezervi u Sibiru.

Jens Miler, portparol projekta "Sjeverni tok 2", odbacio je zabrinutosti SAD i nekih evropskih zemalja, rekavši da će novi cjevovod biti samo još jedan od mnogih izvora prirodnog gasa za Evropu.

"Ovaj cjevovod ne može se koristiti za ucjenu, niti će imati bilo kakav negativan uticaj na bilo koju zemlju", rekao je on.

Energetika.ba / SRNA