Energetika.ba
Gas

BP, Edison, Shell traže od SAD-a i EU da intervenišu u sporu Venture Global LNG

Autor: Energetika.ba
BP, Edison, Shell traže od SAD-a i EU da intervenišu u sporu Venture Global LNG

BP (BP.L), Edison (EDNn.MI) i Shell (SHEL.L) pritisnuli su energetsku grupu SAD-EU da se umiješa u spor sa izvoznikom tečnog prirodnog plina Venture Global LNG zbog neuspjeha američke firme da isporuči ugovorne isporuke gorivo.

Kompanije su prošlog mjeseca apelirale na radnu grupu SAD-EU za energetsku sigurnost, a izvršni direktor Shell-a ih je pozvao da zahtijevaju od Venture Global LNG da "odmah počne s radom" prema njihovim potpisanim ugovorima.

Njih trojica su među najmanje četiri klijenta firme iz Arlingtona u Virdžiniji koji traže ugovorne arbitražne tužbe zbog nedostatka zaliha gasa. Venture Global LNG saopštio je da tvornica u Louisiani nije u potpunosti operativna zbog neispravne električne opreme koja se popravlja.

Njihovim žalbama nastojali su da natjeraju Hagg i Washington da izvrše pritisak na Venture Global LNG na ugovore. Shell je u svom pismu optužio Venture Global LNG da je preusmjerio resurse u izgradnju druge fabrike za izvoz LNG-a umjesto da završi popravke u svojoj prvoj fabrici.

Takvo ponašanje je "pokolebalo povjerenje u pouzdanost američkih dobavljača LNG-a", napisala je izvršna direktorica BP-a Carol Howle u zasebnom pismu. Zvaničnici bi trebali ispitati da li tvornici treba dozvoliti rad i izvoz prema pravilima koja regulišu izgradnju, dodala je ona.

Zvaničnici iz EU i SAD-a naznačili su da smatraju da je spor "ugovorna stvar između komercijalnih strana", rekao je u subotu glasnogovornik Venture Global LNG. Na sastanku operativne grupe 30. oktobra nije preduzeta nikakva radnja po Shellovom zahtjevu.

Glasnogovornik Shell-a rekao je u subotu da ne očekuje trenutnu reakciju radne grupe i želi skrenuti pažnju zvaničnika na potencijalni gubitak povjerenja u američki LNG. BP je odbio komentar osim svog pisma. Komunalni gigant Edison nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar tokom vikenda.

Venture Global LNG upravlja tvornicom Calcasieu Pass punim kapacitetom, rekao je američkim regulatorima. I do danas je prodao više od 200 tereta u vrijednosti od oko 18,2 milijarde dolara, prema podacima Reutersa. Ta prodaja je požnjela više cijene nego što bi bile dostupne prema dugoročnim ugovorima četiri firme.

Shell i drugi tvrde da je kompanija profitirala od rasta na globalnim tržištima gasa, dok je umanjila energetsku sigurnost Evrope. Rečeno im je da ugovorene iznose neće dobiti do kraja 2024.

BP i Shell su kupili plin iz tvornice i prodali ga izvan Evrope, pozivajući se na energetsku sigurnost Evrope u pismima američko-EU radnoj skupini, navodi Venture Global LNG. Kompanija "marljivo radi na potpunom završetku." Nije rečeno kada će početi puna komercijalna operacija.

"Shell je kupio 7 tereta za puštanje u rad od Venture Globala, a 3 od njih su trgovana van Evrope za veću zaradu. Slično, BP je kupio 6 tereta za puštanje u rad, a 2 su trgovana na destinacije van Evrope", navodi se u jednom od 10. novembra. pismo koje su potpisali supredsjedavajući Venture Globala Michael Sabel i Robert Pender.

Izvoznik je u skladu sa uslovima svojih ugovora, a kritike BP-a i Shell-a predstavljaju pokušaj da se "o tome spori preko naših regulatora iu medijima", navodi se u pismu.

Apel radnoj grupi SAD-EU također je uslijedio nakon Repsolove ponude da američki regulator energije Federalna energetska regulatorna komisija ponovo otvori svoje odobrenje za tvornicu Calcasieu s obzirom na probleme s pokretanjem. Taj zahtjev je odbijen.

(Energetika.ba)