Energetika.ba
Gas

Cijena gasa vratila se na nivo iz juna 2021, ali mjesta za pretjeranu radost nema

Autor: Energetika.ba
Cijena gasa vratila se na nivo iz juna 2021, ali mjesta za pretjeranu radost nema

Stručnjaci upozoravaju na novi skok cijene plavog energenta, koja bi do kraja ove godine mogla da dostigne 100 eura

Strahovi vezani za cijenu gasa trenutno su se smanjili jer je ona ovih dana svedena na nivo od prije dvije godine, odnosno značajno prije početka rata u Ukrajini, pa se junski fjučersi na početku ove sedmice prodaju za 35 eura po megavat-satu. Ipak, stručnjaci upozoravaju da mjesta za pretjeranu radost nema jer postoje indicije da ovakvo stanje nije trajno zato što se očekuje značajan skok cijene plavog energenta.

PRIPREMA

Taj scenarij predvidio je​ Goldman Sachs, koji je ukazao da bi gas u Evropi mogao da utrostruči vrijednost već u drugoj polovini ove godine, odnosno da bi po megavat-satu moglo da se plaća i više od 100 eura.

Drugim riječima, ne treba se pretjerano radovati jer ovakav pad je uslovljen prije svega blagom zimom, zbog čega su evropska skladišta ostala puna. Te rezerve, koje u nekim državama iznose i više od 55 posto, donekle su umirujuće da se ne može ponoviti divljanje cijena sa početka rata u Ukrajini, a posebno iz augusta prošle godine, kada je trebalo da se pripremi za zimu i napune skladišta.

Historijski rekord je postignut 26. augusta prošle godine, 340 eura za megavat-sat, međutim, već sljedećeg dana cijena je počela da pada. Preko jeseni i zime jeste bilo dodatnih poskupljenja, ali ne u takvim razmjerama. Sve u svemu, cijena je uglavnom bila sve niža pa je 11. maja 2023. bila čak deset puta manja od vrhunca prošlog ljeta, odnosno iznosila je 34,6 eura za megavat-sat. To praktično znači da se vratila na nivo iz juna 2021. godine, prenosi Blic.rs.

Taj nivo, prema najavama svjetskih analitičara, neće se zadržati iako su države EU značajna sredstva uložile kako bi se oslobodile zavisnosti od ruskog gasa.

VELEPRODAJA

- Evropske cijene gasa mogle bi se gotovo utrostručiti sljedeće zime i ostati više tokom ljeta sljedeće godine, što bi izazvalo šok za domaćinstva i omogućilo Vladimiru Putinu da finansira svoj rat u Ukrajini. Veleprodajne cijene gasa mogle bi da porastu iznad 100 eura po megavat-satu u drugoj polovini godine, što je gotovo tri puta više od sadašnjih nivoa od oko 35 eura, navodi bankarski gigant Goldman Sachs.

(Energetika.ba)