Energetika.ba
Gas

Džindić: Plin dostavljen Turskim tokom bio bi jeftiniji 20%

Autor: Energetika.ba
Džindić: Plin dostavljen Turskim tokom bio bi jeftiniji 20%

Ovosedmično izdanje dijaloške emisije Odgovorite ljudima bilo je posvećeno energetskom sektoru u Bosni i Hercegovini.

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, na pitanje da li bi plin dostavljen Turskim tokom bio jefitniji, kaže da bi, 20%.

Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, dodaje: "Plina je u okruženju BiH koliko god hoćete i može ga se kupiti dosta jeftino. Nažalost, ne može ga se uvesti u BiH jer BH Gas ima monopol. Niko drugi ne može uvesti plin. Zbog toga tržišta plina u BiH, u praksi nema i zbgo toga je i puno skuplji nego što bi mogao biti."

Kopač navodi i da bilo ko može da kupi plin u Mađarskoj, Austriji, Ukrajini ili gdje god hoće i uveze ga do BiH, pa ako mu BH Gas dozvoli da ga prebaci preko granice: "BiH bi morala iskoristiti mogućnost izgradnje plinskih elektrana za prelaz iz uglja u potpunu dekarbonizaciju, jer nešto treba. Ne može samo sa obnovljivim izborima, ali bez pravnog okvira kojeg, posebno zbog Federacije, nema to nema nikakve šanse".

Mirza Kušljugić, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Tuzli, smatra da se u BiH stvara jedna fama da je gas taj koji će da riješi čitavu enigmu elektroenergetskog sektora: "Najavljuje se jedna interkonekcija, najavljuje se druga interkonekcija. Kopač kaže treba vam gas kao tranzijentno gorivo. Ja se u potpunosti ne slažem s tim. Uvozni energent koji je fosilno gorivo u državi koja nema infrastrukturu, ne može biti ekonomski opravdan i postoji opasnost da u narednom periodu imamo velike, ogromne investicije koje će također biti propale. I prvo pitanje je - zašto će nama gas? Energetska zajednica zastupa određene stavove  i gas kao tranzijentno gorivo je stav Evropske unije".

Džindić je reagovao na Kopačev navod da Energoinvest ima jedino ovlaštenje da uvozi gas u BiH: "Nema BH Gas to ovlaštenje, nego Energoinvest, da uvozi jedini u Federaciju, a ne u BiH. Sad bismo mi trebali ukinuti ta ovlaštenja da kompanije iz RS-a, koje Kopač favorizuje, prodaju plin u FBiH".

Energetika.ba / Federalna.ba