Energetika.ba
Gas

Erdogan na otvaranju Turskog toka: Ovo je projekt od historijskog značaja

Autor: Energetika.ba
Erdogan na otvaranju Turskog toka: Ovo je projekt od historijskog značaja

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako je gasovod Turski tok projekt od historijskog značaja.

U Istanbulu je danas održana ceremonija puštanja u rad gasovoda Turski tok. Ceremoniji su prisustvovali predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, njegov ruski kolega Putin te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Bugarske Bojko Borisov, a upravo ta četvorka je simboličnim otvaranjem ventila pustila u rad gasovod koji se prostire dnom Crnog mora.

Erdogan je u obraćanju prisutnika istakao da Turska ima cilj da postane globalni energentski centar i da osiguravanjem novih izvora energije stalno radi na istraživanju vlastitih rezervi na kopnu i pod morem.

“Turski tok je projekt od historijskog značaja u koji smo uložili mnogo napora sa našim ruskim prijateljima. Zahvaljujući ovom projektu, godišnje će iz Rusije biti transportirano 31,5 milijardi metara kubnih plima. Polovica će direktno stizati Turskoj bez ikakvih posrednika, a polovica će ići ka Evropi. Zahvalan sam svima koji su učestvovali u ovom projektu“, poručio je Erdogan.

Erdogan je najavio da će Turska i Rusija nastaviti plodonosnu saradnju na različitim poljima.

Turski predsjednik Erdogan je kazao da evropske zemlje pokazuju veliki interes za ruski gas koji ide novim gasovodom.

“Turska je proteklih godina mnogo investirala i došla do infrastrukture od regionalnog značaja. Prije mjesec sam sa bratom azerbejdžanskim predsjednikom Aliyevom otvorio i gasovod TANAP koji slovi za energetski put svile i prenositi će gas iz Azerbejdžana u Evropu. Povećat ćemo kapacitete tog gasovoda“, kazao je Erdogan.

Naglasivši da Turska ima pravo na istraživanja i eksploatacije u Istočnom Mediteranu, Erdogan je pozvao sve zemlje na obali Mediterana na saradnju kako bi ta regija bila regija saradnje, a ne regija konflikata.

“Turska nikada nije izazivala tenzije, ali svaki projekat na istočnom Mediteranu bez Turske je osuđen na propast sa ekonomskog, pravnog i diplomatskog aspekta“, poručio je Erdogan.

Turski tok je megaprojekt kojeg čine dva kraka gasovoda kojim će ruski gas biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Evropu. Oba kraka imaju kapacitet po 15,75 milijardi kubnih metara. Jedan krak će ruskim gasom opskrbljivati Tursku, a drugim će gas biti transportovan ka Evropi.

Riječ je o gasovodu koji je dnom Crnog mora povezao Rusiju i Tursku, a koji je izgrađen umjesto gasovoda Južno tok kojeg je Rusija planirala graditi preko Bugarske ka Evropi, ali je od tog plana odustala 2014. godine.

Turski predsjednik Erdogan se tokom obraćanja na ceremoniji u Istanbulu osvrnuo i na aktuelnu krizu na Bliskom istoku i kazao je da su protekli dani bili teški za tu regiju.

“Tenzije između našeg saveznika SAD-a i našeg susjeda Irana došle su na nivo koji nikako ne želimo. Turska ne želi da Irak, Sirija, Liban, niti Zaljev postanu poprište ratova“, poručio je Erdogan.

Naglasivši da je situacija posebno teška u Iraku koji se odveć suočava s opasnošću destabilizacije, Erdogan je kazao da je sigurnost iračkih Turkmena za Tursku važna koliko i sigurnost njenih državljana.

“Arapi, Kurdi, Turkmeni, šiiti, suniti i cijeli irački narod su naša braća. Ulažemo velike napore da zaštitimo cjelovitost i suverenitet Iraka koji je već 30 godina poprište sukoba i kaosa“, kazao je Erdogan.

Erdogan je također kazao da Turska koristi sve diplomatske kanale kako bi se smirile tenzije u regiji.

Ističući da od višedecenijskih sukoba i stradanja nevinih ljudi i gradova na Bliskom istoku najveću korist imaju strane sile, Erdogan je kazao da je krajnje vrijeme da se zaustave te tragedije.

“Kao zemlja koja može razgovarati sa svim stranama, Turska će nastaviti diplomatske aktivnosti i učinit ćemo sve da spriječimo nova krvoprolića i regiji. U tom kontekstu ćemo u stalnom kontaktu biti i sa Rusijom i cijenjenim predsjednikom Putinom. Uz njegovu podršku se nadam da možemo prevazići ove krize“, kazao je Erdogan.

Energetika.ba / AA