Energetika.ba
Gas

Evropska unija čuva dvije milijarde kubika gasa u ukrajinskim skladištima

Autor: Energetika.ba
Evropska unija čuva dvije milijarde kubika gasa u ukrajinskim skladištima

Evropska unija je, zbog popunjenosti svojih skladišta, počela razmještati viškove zaliha gasa u Ukrajini, gdje se trenutno nalazi više od dvije milijarde kubnih metara gasa koji pripada preduzećima iz EU-a.

Kako prenosi Financial Times, Ukrajina je, uprkos borbama u ovoj zemlji, postala zanimljiva destinacija za skladištenje plina, pošto kupcima nudi jeftine tarife i oslobađanje od carine na tri godine, što omogućava da se plin lako ponovo uveze u EU.

Prema ukrajinskoj energetskoj kompaniji Naftogaz, skladišta gasa se nalaze duboko pod zemljom, uglavnom na zapadu Ukrajine i daleko od linije fronta, prenosi Tanjug.

Cilj Brisela dostignut sredinom augusta

Udruženje operatera plinske infrastrukture Evrope (GIE) je saopćilo da popunjenost plinskih skladišta u Evropi 30. oktobra iznosi 99,24 posto.

Cilj Brisela je bilo da popuni skladišta plinom na 90 posto do prvog novembra, ali on je dostignut već sredinom augusta.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je ranije saopćila da bi Evropa mogla popuniti gotovo 100 posto svojih skladišta gasa, ali hladna zima bi, uprkos tako visokim zalihama, mogla dovesti do nestabilnosti na tržištu.

IEA navodi da bi rezerve plina u evropskim skladištima mogle do kraja sezone grijanja pasti ispod kritičnog nivoa od 20 posto.

(Energetika.ba)