Energetika.ba
Gas

Gradnjom plinovoda od Zagvozda imat ćemo jeftiniji plin

Autor: Energetika.ba
Gradnjom plinovoda od Zagvozda imat ćemo jeftiniji plin

Gradnjom 115 kilometara dugog plinovoda od mjesta Zagvozd na granici s Hrvatskom, preko Posušja do Novog Travnika, Federacija BiH prestaje biti ovisna o ruskom plinu, a cijena ovog energenta bit će jeftinija, istaknuo je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Garancija Vlade

Naime, Vlada FBiH jučer je usvojila Program javnih investicija 2020.-2022. godina u kojem je predviđen novac za studiju izvodljivosti za projekat plinovoda Zapadna interkonekcija BiH i Hrvatske, te izgradnja regionalnog plinovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatske. Time je i ozvaničen početak radova na megaprojektu izgradnje budućeg plinovoda.

U planu je da ovaj plinovod, koji dolazi iz Hrvatske, bude izgrađen do kraja 2023. godine. Nedavno je objavljen tender za izbor konsultanta za izradu studije izvodljivosti i studije utjecaja na okolinu.

– Dio sredstava osigurat će “BH-Gas”, a dio će biti kredit, uz garanciju Vlade. Ovaj projekt je isplativ, dobivamo alternativu u snabdijevanju. Sada uzimamo plin od “Gazproma”, jer moramo, a da imamo odriješene ruke, našli bismo 30 posto jeftiniji plin – dodao je Džindić.

Kreditni aranžman 

Jasmin Salkić, direktor “BH-Gasa”, kazao je da je u drugoj polovini iduće godine planirana izrada studija te idejnog projekta, što će biti podloga za kreditni aranžman s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Iz BH-Gasa kažu da je hrvatska strana s gradnjom došla do iza Splita te im je ostalo 67 kilometara do Zagvozda, koje trebaju izgraditi u isto vrijeme kad i Federacija svoj dio.

Inače, projekat je vrijedan 100 miliona eura, što uključuje rješavanje imovinskopravnih odnosa, trasu od Zagvozda do Novog Travnika, te odvajanje za Mostar.

Energetika.ba / Avaz