Energetika.ba
Gas

Hrvatska zainteresovana za Jadransko-jonski gasovod

Autor: Energetika.ba

Azerbajdžan opskrbljuje gasom ogroman broj evropskih zemalja, kaže Andrej Plenković

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković se tokom službenog posjeta Azerbajdžanu susreo s predsjednikom Ilhamom Alijevim, premijerom Alijom Asadovim i predsjednicom parlamenta Sahibom Gafarovom. Tokom susreta razgovarali su o bilateralnim odnosima dviju zemalja te, među ostalim, energetskoj saradnji.

Azerbajdžan je strateški važan za Hrvatsku, istaknuo je, jer ona više od 90 posto nafte uvozi iz te zemlje. Također, dodao je kako je Hrvatska zainteresovana za Jadransko-jonski gasovod (IAP).

"Azerbajdžan opskrbljuje gasom ogroman broj evropskih zemalja", kazao je, podsjetivši da su se, u trenutku kada je došlo do obustave ili smanjenja količine isporuke ruskog gasa mnoge evropske zemlje okrenule Azerbajdžanu.

"Hrvatska je tu itekako zainteresovana kada je riječ o Jadransko-jonskom gasovodu", ocijenio je. Dodao je da taj projekt zahtijeva financiranje i saradnju zemalja koje su između Hrvatske i Albanije, posebno Bosne i Hercegovine i Crne Gore koja trenutno nema distribuciju gasa.

"Mi smo s naše strane spremni pomoći s Južnom interkonekcijom, a Azerbajdžan radi na tome da i drugim pravcima i drugim gasovodima omogući dostupnost i diversifikaciju opskrbe svojim gasom evropskim zemljama", poručio je premijer Hrvatske, saopćila je Vlada.

(Energetika.ba)