Energetika.ba
Gas

Izraelski Ratio Energies kaže da je proizvodnja plina Levijatana konstantna tokom rata

Autor: Energetika.ba
Izraelski Ratio Energies kaže da je proizvodnja plina Levijatana konstantna tokom rata
Izraelski Ratio Energies (RATIp.TA) izvijestio je u srijedu o padu dobiti u trećem kvartalu i rekao da je proizvodnja na ogromnom morskom polju Levijatan konzistentna, uprkos poremećajima na drugim mjestima tokom izraelskog rata s Hamasom u Gazi. Ubrzo nakon što je 7. oktobra izbio rat, proizvodnja na drugom izraelskom nalazištu, Tamar, je zaustavljena, a izvoz gasa u Egipat preko redovnog EMG gasovoda je obustavljen.
Kao rezultat toga, rekao je Ratio, "količina plina proizvedenog u rezervoaru Levijatan i usmjerenog na lokalno tržište značajno se povećala, osiguravajući stabilnu opskrbu lokalnoj industriji, uz redovan protok plina u Jordan i smanjenje količina prodatih Egiptu ." "Rezervoar Levijatan nastavio je kontinuirano proizvoditi plin tokom ovog perioda, a partnerstvo do sada nije imalo negativan utjecaj na prihode i profitabilnost", navodi se.
Tržište gasa je od tada "nastavilo sa redovnim radom" sa ponovnim pokretanjem aktivnosti u Tamaru i na gasovodu EMG, navodi se u saoćtenju. Kvartalni prihod pao je na 94,6 miliona dolara sa 105,9 miliona dolara prošle godine, dok je neto profit za taj period pao na 33,8 miliona sa 44,4 miliona dolara. "Izraelski energetski sektor je pokazao svoju otpornost i svojstveni višak u ovom trenutku," rekao je izvršni direktor Yigal Landau.

(Energetika.ba)