Energetika.ba
Energetska tranzicija

Katarski ministar upozorava na dugoročnu potrebu za LNG-jem

Autor: Energetika.ba
Katarski ministar upozorava na dugoročnu potrebu za LNG-jem
Foto: Unsplash

Političari počinju priznavati da ne znaju kako se udaljiti od fosilnih goriva, naglašava katarski ministar energetike.

Prirodni plin u opskrbi energijom nikamo ne nestaje i njegova će potražnja samo rasti s rastom ekonomije i globalne populacije, što će zahtijevati da se dodatni LNG projekti pokrenu nakon 2030., rekao je jučer ministar energetike jednog od najvećih izvoznika LNG-a, Katara.

“Svi pokušavaju smanjiti inflaciju, pa ako budemo imali razuman ekonomski rast u budućnosti, mislim da ćete vidjeti da će sva ponuda i potražnja sustići i da će vam trebati još jedna faza razvoja plina u 2030-ima,” rekao je Saad Sherida Al-Kaabi, katarski ministar energetike i predsjednik i izvršni direktor QatarEnergyja na Katarskom ekonomskom forumu u Dohi.

Katar, koji trenutno radi na velikim projektima proširenja LNG kapaciteta, očekuje potpisivanje dodatnih dugoročnih ugovora za opskrbu LNG-jem s rastućom potražnjom u Aziji i Evropi, rekao je Al-Kaabi na forumu.

“Ako pogledate očekivanja da ćemo imati 1,5 do 2 milijarde ljudi više u sljedećih 30-ak godina, to znači da ćemo trebati više energije, više snage, pa čak i više petrokemije za materijale koje koristimo svaki dan. Moramo također biti pošteni prema toj populaciji i osigurati da imaju pristup struji po razumnoj cijeni,” rekao je Al-Kaabi, a preno The National.

LNG će biti potreban još jako dugo, rekao je ministar. "LNG neće nestati u skorije vrijeme, kao što je nedavno postalo jasno od strane G7, kao i od strane mnogih zemalja širom svijeta, koje su promijenile svoj stav udaljavanja od fosilnih goriva."

U raspravama o energetskoj tranziciji, Al-Kaabi je forumu komentirao: “Mnoga su obećanja dali političari, koji zapravo ne razumiju detalje o tome kako postići ovu tranziciju. I došlo je do tačke u kojoj je postalo moderno da svi govore 'neto nula, ekološko i zeleno', što ih je dovelo do dobivanja mandata. Ali sada, kako se stvarnost prezentira pet ili šest godina kasnije, kažu da ne možemo postići ono što smo obećali. Problem je u tome što su ciljevi bili napeti i ionako se nisu mogli postići", dodao je.