Energetika.ba
Gas

Nakon Kaspijskog sporazuma, 'energetski dijalog' Putina i Berduimuhamedova

Autor: Energetika.ba
Nakon Kaspijskog sporazuma, 'energetski dijalog' Putina i Berduimuhamedova

Ruski predsjednik Vladimir Putin održat će "energetski dijalog" u nizu bilateralnih pitanja o kojima će razgovarati sa svojim turkmenistanskim kolegom Gurbanguli Berdimuhamedovim tokom dana, saopćio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u telefonskoj konferenciji s novinarima.

Rusija je prekinula nabavke gasa iz Turkmenistana prije više godina dok Ashgabat snabdijeva Kinu gorivom.

Iran i četiri bivše sovjetske republike - Rusija, Kazahstan, Turkmenistan i Azerbejdžan- usuglasili su se u nedjelju oko toga kako da podijele potencijalno goleme naftne i gasne resurese Kaspijskog mora, otvarajući put za novu eksploataciju energenata i projekte plinovoda.

Jedan od tih je i plinovod preko Kaspijskog mora koji bi prebacivao prirodni gas iz Turkmenistana u Azerbejdžan i dalje u Evropu, omogućujući mu da se natječe s Rusijom na zapadnim tržištima, prenosi Reuters.

Rusija, Iran, Kazahstan, Turkmenistan i Azerbajdžan potpisali su u nedjelju u kazahstanskom gradu Aktauu konvenciju za rješavanje pravnih pitanja u toj strateški važnoj regiji bogatoj energentima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u Aktauu kako konvencija "popravlja isključivo pravo i odgovornost naših država za sudbinu Kaspijskog mora i uspostavlja jasna pravila za njezinu kolektivnu upotrebu".

-Dokument jasno regulira pitanja graničnih, navigacijskih i ribarskih režima, utvrđuje principe vojno-političke interakcije zemalja sudionica i garantira iskorištavanje Kaspijskog mora isključivo za miroljubive svrhe - rekao je Putin.

Prema riječima ruskog predsjednika, konvencija kao regulatorna baza za rješavanje pravnog statusa Kaspijskog mora omogućila je još šest sporazuma u oblastima ekonomije, prometa i sigurnosti, koji su također potpisani u nedjelju.

Biznis.ba / FENA