Energetika.ba
Gas

Potvrda obmana iz BH-Gasa: I Mađarska promijenila pravac za plin

Autor: Energetika.ba
Potvrda obmana iz BH-Gasa: I Mađarska promijenila pravac za plin

Mađarska je s Rusijom dogovorila sve uvjete za stupanje na snagu novog dugoročnog sporazuma o opskrbi plinom.

"Dogovorili smo se i o cijeni, koja je mnogo povoljnija od one koju smo platili prema sporazumu koji je Mađarska potpisala 1995., a koji sada ističe", rekao je.

Ovime je Mađarska napustila snabdijevanje s pravca Beregovo, što je značajna informacija i za Federaciju BiH u kontekstu posljednjih polemika vođenih između Energoinvesta i Vlade FBiH s jedne i BH-Gasa s druge strane.

Još jednom se pokazala ispravnom odluka Energoinvesta i Vlade FBiH da Turski tok bude novi pravac snabdjevanja. Također, još jednom je potvrđeno da je bivša uprava BH-Gasa na čelu s Jasminom Salkićem dezavuisala širu javnost tvrdnjama da se promjenom pravca želi dovesti u talačku krizu građane i privredu FBiH.

No to nisu jedine manipulacije koje je bh. javnost slušala mjesecima iz BH-Gasa. Salkić i njegov savjetnik Almir Bećarević još uvijek šute na pitanja postavljena iz resornog ministarstva i Energoinvesta o sumnjivom poslovanju s mađarskim transporterom.

Podsjećamo, početkom godine Salkić i Bećarević su unaprijed platili mađarskom i srbijanskom transporteru za prolaz nepostojećeg plina preko teritorije ovih država. Direktorica „Energoinvesta“ Bisera Hadžialjević je tada reagirala te istakla da su Federacija BiH i njeni građani platili plin skuplje za 3.036.600 dolara.

Energetika.ba