Energetika.ba
Gas

Ruski prihodi od izvoza nafte i gasa pali za skoro 40 posto u januaru

Autor: Energetika.ba
Ruski prihodi od izvoza nafte i gasa pali za skoro 40 posto u januaru

Ruski prihodi od izvoza nafte i gasa pali su za skoro 40 posto u januaru jer su ograničenja cijena i sankcije Zapada smanjile prihode od najunosnijeg izvoza Moskve, saopštila je u utorak Međunarodna agencija za energetiku.

Ruski prihodi od izvoza nafte i gasa iznosili su 18,5 milijardi dolara u januaru, 38 posto manje od 30 milijardi dolara koje je Moskva dobila u januaru 2022., mjesec dana prije invazije na Ukrajinu, prema podacima IEA.

Izvršni direktor IEA Fatih Birol rekao je da su zapadne mjere usmjerene na izvoz ruske energije postigle ciljeve stabilizacije tržišta nafte i smanjenja prihoda Moskve od izvoza nafte i plina.

- Naša očekivanja su da će ovaj pad prihoda od nafte i gasa biti značajniji u narednim mjesecima. I još veći pad u narednom periodu, kao rezultat nedostatka pristupa tehnologiji i investicijama - rekao je Birol za Reuters.

Evropska unija od 27 zemalja također je zabranila uvoz ruske nafte od decembra i uvela sankcije na izvoz u Rusiju tehnologija potrebnih za preradu nafte. Sjedinjene Države i Britanija također su uvele ograničenja na uvoz ruske nafte.

Moskva se oslanja na prihod od nafte i gasa - prošle godine oko 11,6 biliona rubalja (154,68 milijardi dolara) - za finansiranje svoje budžetske potrošnje, i bila je primorana da počne prodavati međunarodne rezerve kako bi pokrila deficit uvećan zbog invazije na Ukrajinu.

Energetika.ba / FENA