Energetika.ba
Gas

Strah od "Sjevernog toka 2": Američke vojne baze zavise od ruskog gasa

Autor: Energetika.ba
Strah od "Sjevernog toka 2": Američke vojne baze zavise od ruskog gasa

Osiguranje američkih vojnih objekata u Evropi električnom energijom zavisi od isporuka gasa iz Rusije, piše "Nacionalni interes", pozivajući Kongres da razmotri pitanje o jačanju baza rezervnim snagama.

Kako navodi "Nacionalni interes", pošto Rusija isporučuje sve više gasa u Evropu paralelno sa izgradnjom "Sjevernog toka 2", američki zakonodavci treba da se zamisle o organizaciji mikromreža na vojnim objektima, skladišta i elektromobila radi osiguranja energosnabdjevanja, ako ono bude dovedeno pod znak pitanja.

List podsjeća da je u prvom kvartalu 2018. godine 41 odsto gasa koje je uvezeno u Evropu stiglo iz Rusije.

Američka baza Ramštajn u Njemačkoj je najveći strateški vojni objekat u kojem se nalazi 56 hiljada američkih vojnika. To je sjedište američke avijacije u Evropi i Ratne mornarice NATO-a. Pri tome, 40 odsto nafte koju koriste vojni objekti u Njemačkoj otpada na Rusiju, piše američki magazin, izvlačeći zaključak da su američki vojni objekti u Evropi zavisni od ruskih energenata.

Po mišljenju autora lista, ako bi Rusija odlučila da pretvori gas u oružje, ne bi se samo Njemačka borila za energosnabdjevanje svojih građana, već bi se američke vojne baze i operacije našle u ćorsokaku.

"Sjeverni tok 2", nastavlja list, "povećava geopolitičku moć Moskve i udvostručuje zavisnost EU od ruske energetike".

Autor članka se takođe brine za to što sredstva od prodaje gasa Evropi "predstavljaju Rusiji velike resurse za postizanje neprijateljskih ciljeva".

"Jačanje energetske zavisnosti od Rusije može biti iskorišćeno kao poluga za pritisak na EU i zabijanje klina između saveznika i NATO-a", piše "Nacionalni interes".

Energetika.ba