Energetika.ba
Gas

Turska povećava kapacitet postrojenja za deponovanje prirodnog gasa

Autor: Energetika.ba
Turska povećava kapacitet postrojenja za deponovanje prirodnog gasa

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je kredit od 600 miliona dolara za projekat proširenja kapaciteta postrojenja za deponovanje prirodnog gasa ispod jezera Tuz, u turskom gradu Aksarayu. Kredit je odobren na period od 22,5 godina, sa grace periodom od sedam godina, javlja anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Svjetske banke navedeno je kako je odobren finansijski paket za "Projekat proširenja postrojenja za deponovanje prirodnog gasa".

Istaknuto je kako su u okviru projekta podzemnog postrojenja prirodnog gasa ispod jezera Tuz, koji će pojačati sigurnost opskrbe prirodng gasa Turske, ranije odobrena dva kredita, od toga jedan u novembru 2005. godine u vrijednosti 325 miliona dolara, te drugi u julu 2014. godine koji je iznosio 400 miliona dolara.

Navedeno je kako početni kapacitet skladišta iznosi milijardu kubnih metara.

"Podržat ćemo projekat proširenja postrojenja za deponovanje prirodnog gasa, kojim vlada nastoji da na istoj lokaciji poveća kapacitet skladišta za pet puta", piše u saopćenju.

Navedeno je kako će projekat proširenja u tri faze provesti Turska kompanija za prodaju i distribuciju prirodnog gasa BOTAS.

Prva komponenta ovog projekta odnosit će se na povećanje kapaciteta za četiri milijarde kubnih metara, drugi dio će se odnositi na "praćenje nadzora za izgradnju", dok će se treći dio odnositi na "praćenje procjene utjecaja na okoliš i socijalne utjecaje ESIA i Akcionog plana RAP".

Naglašeno je kako će se projektom za koji je odobren kredit od 600 miliona dolara, posebno doprinijeti smanjenju zavisnosti ove zemlje o uglju tokom zimskog perioda, odnosno smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Finansman koji je obezbijeđen za predloženo povećanje kapaciteta skladišta predstvlja sastavni dio programa politike, tehničke i financijske pomoći Svjetske banke koja ima opći cilj da podrži energetsku reformu, posebno reformu sektora prirodnog gasa.

Ovim projektom Svjetska banka će istovremeno pružiti podršku BOTAS-ovom projektu i kada je riječ o tehničkoj podršci, detaljnim pretragama u konteksu mjera zaštite okoliša i socijalne sigurnosti. Na ovaj način će biti omogućeno i sufinansiranje iz drugih izvora. Azijska infrastrukturna investicijska banka (AIIB) će biti sufinansijer projekta.

Finansman za projekat proširenja postrojenja je fleksibilni kredit Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IRDB), koji je odobren na rok od 22,5 godina, sa grace periodom od sedam godina.

Prvo postrojenje za deponovanje prirodnog gasa ispod jezera Tuz u Aksarayu, u centralnoj Anadoliji, otvoreno je 10. februara 2017. godine, uz učešće predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, premijera Bianlija Yildirima i ministra energetike i prirodnih resursa Berata Albayraka.

Energetika.ba / AA