Energetika.ba
Gas

Vlada RH prihvatila protokol o isporuci gasa Rafineriji u Bosanskom Brodu

Autor: Energetika.ba
Vlada RH prihvatila protokol o isporuci gasa Rafineriji u Bosanskom Brodu

Vlada Hrvatske je na posljednjoj sjednici, koja je održana u četvrtak, 15. februara, prihvatila protokol kojim se reguliše direktno priključenje Rafinerije nafte Bosanski Brod na gasni sistem Hrvatske.

Ono što je sporno u ovom protokolu je da se u njemu BiH kao država i ne spominje, iako se radi o međunarodnom ugovoru. Umjesto BiH, u protokolu se spominje RS, a ovaj dokument su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić i ministar energetike, industrije i rudarstva RS Petar Đokić. Protokol je potpisan 31. oktobra prošle godine.

Kako je navedeno u članu 3. Protokola, pravni osnov za njegovo potpisivanje je Ugovor o formiranju Energetske zajednice, iz 2005. godine, na osnovu kojeg Hrvatska Rafineriju posmatra kao domaćeg kupca. Među osnove su uvrštena i zakonodavstva Hrvatske i RS-a iz oblasti gasa.

Razlozi za sklapanje ovog protokola su, kako se i ranije spominjalo u javnosti, smanjenje zagađenja zraka koje je prouzrokovano radom Rafinerije nafte Bosanski Brod. S tim ciljem bit će izgrađen gasovod od Slobodnice u Hrvatskoj do Rafinerije nafte Bosanski Brod. Isporučilac gasa sa hrvatske strane bit će kompanija Crodux plin iz Zagreba, koja je registrovani isporučilac ovog energenta u Hrvatskoj, ali ne i u BiH.

U Protokolu se ne navode tehničke specifikacije budućeg gasovoda, kao što je njegova dužina, kapacitet i slično. Orijentacije radi, vrijedi spomenuti da je zračna udaljenost između Slobodnice i Bosanskog Broda blizu 5,5 kilometara, dok je putna udaljenost oko 9,5 kilometara.

Ovoj priči treba dodati i činjenicu da već sedam godina postoji protokol o izgradnji magistralnog gasovoda Bosanski Brod – Zenica, kojim bi se BiH priključila na hrvatski gasni sistem. Naša zemlja bi na taj način preko Hrvatske dobila vezu s evropskom plinskom mrežom i prestala bi ovisiti o nabavci plina isključivo iz Rusije, kao što je to sada slučaj.

Na taj način bi se zaštitila i od ucjena koje stižu iz Srbije i RS-a, a koje su ovih dana kulminirale najavama da bi mogao biti prekinut dotok gasa za FBiH. Međutim, gradnju ovog alternativnog gasovoda već godinama blokira predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Energetika.ba / Faktor.ba