Energetika.ba
Gas

Zbog BH-Gasa godinama smo plaćali skuplji plin

Autor: Energetika.ba
Zbog BH-Gasa godinama smo plaćali skuplji plin

Cijena s transportom preko ''Turskog toka'' niža za 25 posto u odnosu na snabdijevanje preko Mađarske i u tome je ključ svega, kaže Hadžialjević

Nova afera, teška više miliona KM, potresa energetsko tržište Federacije Bosne i Hercegovine.
Naime, revizija ugovora o transportu plina za FBiH preko Mađarske i Srbije pokazala je da su građani godinama plaćali enormno više iznose nego što je trebalo.

Potvrdila je ovo u razgovoru za „Avaz“ Bisera Hadžialjević, direktorica sarajevskog „Energoinvesta“.

- Mađarska je, definitivno, kao i BiH, prešla na snabdijevanje plinom preko ''Turskog toka'', ali mi smo tu informaciju dobili još u decembru prošle godine. To nam je bilo rečeno na sastancima s predstavnicima ruske kompanije „Gazprom“. Već tad je „BH-Gas“ bio protiv i oni su govorili da će Mađarska ostati na evropskom plinovodu. Međutim, to je bila laž - pojasnila je Hadžialjević.

Dodala je da su predstavnici „BH-Gasa“ prisustvovali tim sastancima i znali su da Mađarska prelazi na ''Turski tok''.

- Mene je tad čudilo zašto se „BH-Gas“ bori za transport preko Mađarske. Nisam to tad shvatala, a sve do momenta dok nisam pogledala njihov ugovor s mađarskim transporterom. Tad sam vidjela i shvatila bjesomučnu borbu „BH-Gasa“. Sve se otvorilo, naravno, tu su brojne kalkulacije, namjere i interesi.

Smatram da su oni svjesno zavlačili sve i pravili paniku koja nam nije bila potrebna. Da nije bilo toga, od januara bismo bili na ''Turskom toku'' i iskoristili tadašnju povoljnu cijenu plina, ovako smo platili nešto što nismo morali. Tačnije, više od tri miliona dolara je plaćeno besmisleno, a zbog stava „BH-Gasa“ - naglasila je Hadžialjević.

Prema njenim riječima, „Energoinvest“ ima računice i kalkulacije do u cent.

- Sve nam je jasno. Cijena plina s transportom preko ''Turskog toka'' je niža za 25 posto u odnosu na snabdijevanje preko Mađarske i u tome je ključ svega. Nakon toga „BH-Gas“ je mađarskom transporteru uplatio milion dolara iako je BiH već bila na ''Turskom toku''. Potvrđeno mi je da je uplaćen novac za april i maj, i to srbijanskom i mađarskom transporteru. Srbijanskom transporteru smo javili da moraju to vratiti i isto će biti rečeno i Mađarima. Moramo sad natjerati Mađare da vrate ovaj novac, kao i sve ono što su putem „BH-Gasa“ naplaćivali od građana FBiH - kategorična je Hadžialjević.

Pojasnila je da je održala sastanak i s predstavnikom Ambasade Mađarske u BiH.

- Pokazala sam mu izvještaj koji je uradila nezavisna konsultantska kuća i rekla sam mu da ćemo mađarskom transporteru ponuditi mirni dogovor. Ukoliko mađarski transporter ne bude prihvatio to, idemo na prijave regulatorima, pa sve do sudskog puta. Nećemo ovo pustiti - zaključila je Hadžialjević.

Mađari moraju vratiti novac

- Interesantno je da mi sad idemo u drugu priču i više ne pričamo o eventualnih 23 miliona dolara penala. Samo još „BH-Gas“ priča o tome. Plan „Energoinvesta“, a nakon izvještaja nezavisnih eksperata, jeste da idemo u reviziju troškova koje je Mađarska godinama naplaćivala. Potvrđeno je da je ono što je Mađarska naplaćivala puno više nego što je trebalo. Tražit ćemo povrat sredstava. „Energoinvest“ će u narednih deset dana pozvati Mađare na sastanak kako bismo im ponudili dogovor. Oni moraju vratiti ono što su viška, a putem „BH-Gasa“, naplatili od građana FBiH - pojasnila je Hadžialjević.

Tužilaštvo BiH i SIPA upoznati su sa svim i dostavljena im je obimna dokumentacija.

(Avaz)