Energetika.ba
Gas

Zelene grupe pozivaju na prekid ekspanzije LNG-a kako bi se zaustavio "klimatski haos"

Autor: Energetika.ba
Zelene grupe pozivaju na prekid ekspanzije LNG-a kako bi se zaustavio "klimatski haos"

Grupe za zaštitu okoliša pozvale su zemlje okupljene na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju u petak da prestanu s podrškom širenju globalne trgovine ukapljenim prirodnim plinom (LNG), rekavši da ta industrija podriva napore za obuzdavanje globalnog zagrijavanja.

Više od 250 ekoloških i društvenih grupa pozvalo je administraciju američkog predsjednika Joea Bidena u otvorenom pismu da prestane da dozvoljava LNG postrojenja.

U isto vrijeme, aktivisti su se okupili na samom samitu u Dubaiju držeći znakove koji pozivaju svijet da "prestane izvoziti klimatski haos" i da "razbije lance" globalnih zaliha LNG-a.

"Nema ničeg prirodnog u prirodnom gasu: trebalo bi da se zove tečni metan gas", rekla je Roishetta Ozane, aktivistkinja iz Luizijane, na protestu.

"Pozivamo Bajdenovu administraciju da se tokom COP-a javno obaveže da neće dalje regulatornu, finansijsku ili diplomatsku podršku za LNG u Sjedinjenim Državama ili bilo gdje u svijetu", navodi se u pismu Bajdenu od ekoloških grupa.

Jedno od najtežih pitanja s kojima se moraju pozabaviti razgovori je podjela između zemalja o tome da li da postupno ukinu fosilna goriva.

Mnoge zemlje, uključujući Sjedinjene Države i članice Evropske unije, povećale su trgovinu LNG-om otkako je invazija Moskve na Ukrajinu prošle godine dovela do zaustavljanja većeg dijela ruskih isporuka plina plinovodima, piše Reuters.

Iako je manje intenzivan ugljiku od uglja, plin ima veliki uticaj na klimu, posebno kada se prehlađen da bi postao tečnost za otpremu, a zatim regasifikovan za upotrebu.

Emisije ugljičnog dioksida iz američkih LNG postrojenja porasle su za 81% od 2019. godine, prema vladinim podacima, što predstavlja klimatski utjecaj nekoliko velikih elektrana na ugalj.

Upotreba plina također ima nusproizvod u obliku snažnog stakleničkog plina metana, koji može iscuriti tokom procesa proizvodnje.

U Dubaiju je 50 velikih energetskih kompanija potpisalo "povelju o dekarbonizaciji" kojom su se obavezale na nultu emisiju do 2050. godine i okončanje rutinskog spaljivanja metana do 2030. godine, ali se nisu obavezale da će usporiti razvoj novih projekata.

"Apsolutno je licemjerno da su naši lideri ovdje i pričaju o rješavanju problema metana kada vidimo ovo ogromno povećanje ulaganja u gasne i LNG projekte", rekla je Tzeporah Berman, predsjednica Inicijative za neširenje fosilnih goriva.

Domaćin COP28 iz UAE optužen je u medijskim izvještajima da je koristio pregovore o klimi za razgovor o mogućim prirodnim plinom i drugim komercijalnim ugovorima. Predsjednik COP-a Sultan al-Jaber oštro je negirao tu tvrdnju.

Environmental think tank Urgewald rekao je da 1.023 kompanije širom svijeta planiraju nove LNG terminale, cjevovode ili elektrane na plin.

Stručnjaci kažu da naftne i gasne kompanije rizikuju stvaranje nasukanih sredstava, posebno u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom koje žele da koriste fosilna goriva za ostvarivanje prihoda od izvoza.

Trenutno se 65% novih svjetskih energetskih kapaciteta na plin gradi u Aziji, a financiranje za plin je gotovo dvostruko veće od iznosa dostupnog za projekte obnovljivih izvora, saopćio je filipinski Centar za energiju, ekologiju i razvoj (CEED) na na marginama COP28.

"U posljednjoj deceniji, civilno društvo se borilo zubima i noktima kako bi izbacilo iz kolosijeka ekspanziju uglja", rekao je Gerry Arances, izvršni direktor CEED-a. "Nažalost, u jugoistočnoj Aziji postoji veliki zaobilazni put s ekspanzijom LNG-a."

Najmanje 165 finansijskih institucija dalo je 60,5 milijardi dolara za finansiranje izgradnje i rada projekata vezanih za gas u regionu, u poređenju sa 31,8 milijardi dolara za obnovljive izvore energije, saopštio je CEED, iako je 56 od tih institucija potpisalo net-zero inicijative.

Rukovodioci gasne industrije koji su prisustvovali COP28 rekli su da bi uz kontrolu CO2 i metana, prirodni gas i dalje mogao da služi kao rezervni snabdevač energijom tokom prelaska na čistije, ali povremene izvore energije poput sunca i vetra.

Za Kinu, za koju se predviđa da će se proizvodnja prirodnog gasa ove godine povećati za 10 milijardi kubnih metara, gas je način da se uhvati u koštac sa gorućim problemom urbanog zagađenja vazduha uzrokovanog upotrebom uglja.

U akcionom planu objavljenom u četvrtak, Kina je identificirala čistiji prirodni plin kao rješenje za kineske probleme smoga.

(Energetika.ba)