Indija kupovinom ruske nafte uštedjela pet milijardi dolara

Indija kupovinom ruske nafte uštedjela pet milijardi dolara

Indijski uvoz ruske nafte udeseterostručio se prošle godine, pokazuju podaci indijske državne banke Bank of Baroda. Sudeći prema bilanci, treća naj

Indijski uvoz ruske nafte udeseterostručio se prošle godine, pokazuju podaci indijske državne banke Bank of Baroda.

Sudeći prema bilanci, treća najveća azijska ekonomija kupovinom ruske nafte uštedjela je oko pet milijardi dolara.

Vijest dolazi u trenutku kada zapadne zemlje drastično smanjuju uvoz energenata iz Rusije nakon početka sukoba sa Ukrajinom.

Rusija prodaje energente po sniženoj cijeni zemljama poput Kine i Indije, koja je inače treći svjetski uvoznik nafte. Ruska nafta 2021. godine činila je samo dva posto godišnjeg indijskog uvoza sirove nafte, ali danas je taj udio, prema Bank of Baroda, gotovo 20 odsto.

Prošle finansijske godine Indija je uštedjela oko 89 dolara po toni sirove nafte kupujući naftu iz Rusije, pokazuju brojke, prenosi Seebiz.

Uprkos pritisku SAD-a i Evrope, Indija je odbila da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije. Nju Delhi takođe nije eksplicitno osudio sukob Rusije i Ukrajine.

Indija brani kupovinu ruske nafte jer, kao zemlja zavisna od uvoza energije i dom milionima ljudi koji žive u siromaštvu, nije u poziciji da plaća više cijene.

Evropa je od početka rata uvezla šest puta više ruskih energenata nego Indija, upozorio je prošle godine u TV intervjuu indijski ministar spoljnih poslova S. Jaishankar.

“Evropa je uspjela da smanji uvoz, ali na način koji je za nju još uvek koristan”, rekao je i dodao da ako je stvar principa, zašto Evropa nije zaustavila isporuku ruskih energenata prvog dana.

Budući da se ratu za sada ne nazire kraj, neki analitičari očekuju da će Rusija nastaviti da nudi jeftinu naftu najvećim azijskim uvoznicima energije.

“Očekujemo da će ruska sirova nafta ostati ograničena na ove dvije zemlje (Indiju i Kinu), zadržavajući popust”, rekla je Vandana Hari iz analitičke kompanije Vanda Insights za BBC.

Takođe, EU i G7 se navodno spremaju da zabrane ponovno pokretanje ruskih gasovodnih isporuka na rutama na kojima je Moskva obustavila isporuku, objavio je Fajnenšel tajms, prenosi teletrader.

Odluka, koju bi lideri G7 trebalo da finalizuju na samitu u Hirošimi sljedeće nedjelje, sprečiće nastavak izvoza ruskog gasa putem gasovoda u zemlje poput Poljske i Njemačke, gdje je Moskva prekinula isporuke prošle godine.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije saopštilo da je Evropska unija zbog politike označila ruski izvoz gasa kao “resurs non grata”. Od početka rata u Ukrajini prošle godine, Moskva je preusmjerila svoje isporuke gasa zemljama koje nisu uvele sankcije Kremlju.

(Energetika.ba)