Irska: Microsoft kupuje energiju iz prirodnih izvora

Irska: Microsoft kupuje energiju iz prirodnih izvora

Microsoft je najavio kako je sklopio dogovor s tvrtkom GE Renewable Energy, koji predviđa otkup 37 megawata energije dobivene iz vjetra. Ona će bit

Microsoft je najavio kako je sklopio dogovor s tvrtkom GE Renewable Energy, koji predviđa otkup 37 megawata energije dobivene iz vjetra.

Ona će biti generirana u sklopu nove vjetroelektrane Tullahennel smještene u okrugu Kerry na jugozapadnom dijelu Irske (pokrajina Munster).

Microsoft će kupljenu energiju iskoristiti za svoje usluge s područja cloud računalstva koje ima u toj zemlji. Dogovor predviđa i eksperiment u vidu skladištenja generirane energije, svaka od vjetroturbina sadržavati će bateriju pomoću koje će se ispitivati mogućnost prikupljanja i skladištenja viška generirane energije, koja bi se onda koristila ovisno o potrebama.

Microsoft je također osigurao licencu na irskom tržištu opskrbe energijom, što će mu pak omogućiti širenje svojih trenutačnih kapaciteta temeljenih na obnovljivim izvorima energije, pokretanje investicija na području obnovljive energije, ali i mogućnost da i sam Microsoft postane opskrbljivač energijom na irskom tržištu putem vlastite podružnice nazvane ElectroRoute.

Energetika.ba