Jerlagić: EP BiH je bolja, ali ne i uređenija od HEP-a i EPS-a, nije iskoristila šansu

Jerlagić: EP BiH je bolja, ali ne i uređenija od HEP-a i EPS-a, nije iskoristila šansu

Hrvatska i Srbija su samo u šest mjeseci ove godine uvezli iz Bosne i Hercegovine električne energije u iznosu većem od 500 miliona KM. Ova činjeni

Hrvatska i Srbija su samo u šest mjeseci ove godine uvezli iz Bosne i Hercegovine električne energije u iznosu većem od 500 miliona KM.

Ova činjenica daje pravo za tvrdnju da je situacija u ovom segmentu u BiH u vremenima velike globalne energetske krize dobra, te da građani nemaju razloga za brigu. Elektroprivreda BiH pored redovnog snabdijevanja domaćinstava, malih i velikih privrednih potrošača, višak struje i izvozi, za razliku od, recimo Elektroprivrede Srbije (EPS), koja je u velikim problemima da podmiri tamošnje tržište.

– U Hrvatskoj i Srbiji su po jedna elektroprivreda, a mi u BiH imamo tri. Ta činjenica omogućava Hrvatskoj elektroprivredi – HEP i EPS-u vertikalno upravljenje kompanijom. Zato ih je teško upoređivati. Ako se ipak odlučimo na usporedbu, EPBiH ima fleksibilnost i veću proizvodnju struje i po tom kriteriju ju je čini boljom, ali ne i uređenijom od HEP-a i EPS-a.

U Hrvatskoj i Srbiji jednostavno nemaju taj energetski potencijal – kaže Amer Jeralgić, nekadašnji direktor EPBiH.

Ipak, ima određnih zamjerki na rad EPBiH.

– Čini mi se da EPBiH u ovih posljednjih 10 godina nije iskoristila tu fleksibilnost na najbolji način. Stali smo sa projektom Blok 7 Termoelektarne Tuzle. Zamislite da smo ovu globalnu ekonomsku, energetsku krizu dočekali sa blokovima u Tuzli i Kaknju, jednom ili dvije hidroelektrane, više vjetroparkova… – smatra Jerlagić.

Energetika.ba