Konaković: Na sljedećoj sjednici VM o interkonekcijama

Konaković: Na sljedećoj sjednici VM o interkonekcijama

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u Banjaluci s predsjednikom RS Miloradom Dodikom. Razgovarali su o bro

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u Banjaluci s predsjednikom RS Miloradom Dodikom. Razgovarali su o brojnim pitanjima i razvojnim projektima.

Konaković je naveo da su razgovarali i o saradnji entitetskih vlada, s obzirom da je formirana Vlada FBiH.

– To su dvije vlade koje su važne za život običnog čovjeka. Trebamo se vratiti u vrijeme kada su dvije vlade bolje sarađivale. Predsjednik Dodik je rekao nekoliko važnih stvari. Mi se zapravo još upoznajemo na ovom putu funkcionisanja, svjesni da je ranije bilo dosta nepovjerenja i izigranih dogovora, da stvari nisu funkcionisale te da nije lako na riječ i telefonom rješavati stvari. Ovo Vijeće ministara riješilo preko 400 pitanja koja nisu riješena godinama. Konstatovali smo da bez obzira na neke razlike, postoje pitanja o kojima se možemo dogovoriti bez uslovljavanja bez obzira na neke naše javne istupe. Projekti u BiH da se rješavaju i podiže ekonomska slika, rastu plate… Učinit ćemo maksimalni napor da se dese. U razgovorima sa zvaničnicima EU govorio sam o fenomenu reformi koji su za BiH bolne, čine našu ekonomiju slabom, a nemaju benefite. Očekujemo razumijevanje – rekao je Konaković, piše Avaz.

Kazao je kako će se razvojni projekti o interkonekcijama ubrzo naći na Vijeću ministara.

– Bit će još nekih naših javnih nesuglasica, ali bit će puno sastanaka i razgovora kako bi se rješavale stvari koje nisu bile rješavane. Danas je 100 dana Vijeća ministara i to je neuporedivo s prethodnim sazivom zbog političkih podmetanja. Danas, u svjetlu dešavanja u Srbiji, imamo dodatnu odgovornost da ovo društvo činimo zdravim i boljim, da se mi političari što više sastajemo i dogovaramo, da našoj djeci i unucima šaljemo bolju sliku, mijenjamo sliku generalno o BiH, više optimizma i nadanja. Apelujem da se okrenemo kompromisima – poručio je Konaković.

(Čuvajzdravlje.ba)