Kopač: Iako BiH tvrdi suprotno, garancija za Blok 7 je nedozvoljena državna pomoć

Kopač: Iako BiH tvrdi suprotno, garancija za Blok 7 je nedozvoljena državna pomoć

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač potvrdio je za Vijesti.ba da će naredne sedmice biti održana medijacija sa delegacijom BiH

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač potvrdio je za Vijesti.ba da će naredne sedmice biti održana medijacija sa delegacijom BiH zbog spora oko garancija datih za gradnju Bloka 7 TE Tuzla.

“Problem je u tome što vlasti u BiH tvrde da garancija uopšte ne predstavlja državnu pomoć, a svi znamo da se radi o tome”, kategoričan je Kopač.

Tokom medijacije, dodao je, potrebno je razjasniti detalje.

“Obje strane se moraju potruditi da elementi nedozvoljene državne pomoći budu otklonjeni, te da se to pretvori u dozvoljenu državnu pomoć. Možda to zvuči kao formalnost, ali je veoma značajno za finansijsku stabilnost tog projekta”, pojasnio nam je Kopač.

On je izrazio nadu da će pregovori sa bh. delegacijom ići u produktivnom smjeru.

Energetska zajednica, podsjetimo, upozorila je u više navrata vlast u FBiH da ne odobrava garanciju za kredit kineske državne banke, koji je osmišljen kao pomoć Elektroprivredi BiH za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla, jer pomenuta garancija predstavlja državnu pomoć. Od Vijeća za državnu pomoć u BiH zatraženo je da preispita garanciju u skladu sa acquis-em o državnoj pomoći Energetske zajednice.

Medijacija koju za sljedeću sedmicu najavljuje direktor Sekretarijata Energetske zajednice trebalo je da bude održana u 24. jula u Beču, ali ju je delegacija BiH, iz do sada nepoznatih razloga, otkazala dan ranije, 23. jula, te prolongirala za septembar.

U međuvremenu, Elektroprivreda BiH najavljivala je početkom septembra prve pripremne radove za izgradnju Bloka 7. Ipak, oni su na čekanju jer Vijeće ministara BiH još nije dostavilo traženo pismo podrške za gradnju Bloka 7 kineskoj banci.

Pismo je dobilo podršku na jednoj od prošlih sjednica Vijeća ministara BiH, no procedura nalaže da se zapisnik usvaja tek na narednoj sjednici, kada bi pismo trebalo da bude potpisano i dostavljeno Kinezima.

Naredna sjednica Vijeća ministara BiH zakazana je za 19. septembar.

(Energetika.ba)