Košarac: Energetika u nadležnosti entiteta

Košarac: Energetika u nadležnosti entiteta

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac naglasio je danas da je oblast energetike u nadležnosti entiteta i

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac naglasio je danas da je oblast energetike u nadležnosti entiteta i da je prejudiciranje bilo kakvih rješenja na državnom nivou “ćorav posao”.

– Ovo što radi član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je potpuno ćorav posao iz prostog razloga što je energetika ustavna nadležnost RS i Federacije BiH – rekao je Košarac novinarima u Sarajevu, komentarišući Bećirovićevu inicijativu da na državnom nivou bude donesen zakon o gasu.

Košarac je napomenuo da Bećirović blokira istočnu gasnu interkonekciju i da iz tog razloga ne može pričati o energetskoj stabilnosti.

– Onda se on nađe pametan i predlaže određeni vrstu zakona koja apsolutno nema prohodnost. Treba ga napomenuti da se zakoni donose u parlamentu, ali da su za to potrebni i glasovi iz RS i FBiH – poručio je Košarac.

On je napomenuo da srpski predstavnici čuvaju autonomiju RS unesenu u institucije BiH.

– Potpuno je nemoguće donijeti zakon o gasu na nivou BiH, ili neke druge zakone u legislativi koja reguliše energetiku, jer je to nadležnost eniteta. Postoje naše obaveze i kretanja po osnovu trećeg energetskog paketa, koordinišemo sa entitetskim ministartsvima. Formirana je i radna grupa – rekao je Košarac.

 

 

(Energetika.ba)