Kremlj: Evropa je kriva za zatvaranje Sjevernog toka 1

Kremlj: Evropa je kriva za zatvaranje Sjevernog toka 1

Kremlj je u ponedjeljak saopćio da su sankcije Zapada krive za potpuno zatvaranje gasovoda Sjeverni tok 1 između Rusije i Njemačke. U razgovoru sa

Kremlj je u ponedjeljak saopćio da su sankcije Zapada krive za potpuno zatvaranje gasovoda Sjeverni tok 1 između Rusije i Njemačke.

U razgovoru sa novinarima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da sankcije “izazivaju haos” u smislu radova na održavanju gasovoda i odbacio je tvrdnje da je Rusija isključila snabdijevanje Evropi načinivši to kao politički potez.

Gazprom je potpuno obustavio isporuku gasa kroz gasovod nakon što je saopćio da je otkrio curenje nafte tokom radova na održavanju prošle sedmice, javlja Reuters.

Kremlj kaže da sankcije narušavaju sposobnost Siemens Energya, koji isporučuje i servisira opremu za naftovod, da pomogne u popravci curenja motornog ulja u kompresorskoj stanici naftovoda Portovaya.

– Problemi sa snabdijevanjem gasom nastali su zbog sankcija koje su našoj zemlji uvele zapadne države, uključujući Njemačku i Britaniju. Nema drugih razloga koji dovode do problema sa zalihama – rekao je Peskov u ponedjeljak.

Peskov je rekao da bi, ako se sankcije ukinu, popravka mogla biti lako završena i da bi se dotok gasa mogao nastaviti.

(FENA)