Lotus električni hiperautomobil od 2.6 miliona dolara

Lotus električni hiperautomobil od 2.6 miliona dolara

Već duže vrijeme, svi novi modeli Lotus brenda bili su predstavljeni kao specijalna izdanja bazirana na postojećim proizvodima. Ipak, s obzirom na

Već duže vrijeme, svi novi modeli Lotus brenda bili su predstavljeni kao specijalna izdanja bazirana na postojećim proizvodima.

Ipak, s obzirom na to da kineski brend Geely sada posjeduje većinski udio u Lotus kompaniji, na sve strane se čuju glasine da će oni zapravo sada osvježiti svoju staru postavku, zajedno sa dodavanjem novih modela. Govorka se čak i o Lotus SUV modelu.

Ipak, za sada imamo najpouzdanije informacije da Lotus radi na sasvim električnom hiperautomobilu vrijednom 2.6 miliona dolara, koji će naravno biti kreiran u izuzetno ograničenim brojevima. Geely posheduje Polestar brend koji već razvija EV tehnologiju visokih performansi, a kineska kompanija bi svakako mogla to da iskoristi kao svoju prednost.

Iako su detalji o ovom projektu prilično šturi i skromni za sada, Lotus električni hiperautomobil će biti najbrži, najskuplji i najradikalniji model koji je ova kompanija kreirala tokom svoje sedamdeset godna duge istorije.

Projekat je dobio kodno ime Omega i očekuje se da će koncept debitovati sljedeće godine, dok ćemo za proizvodnu verziju morati da se strpimo još nekoliko. Višemilionska cijena stavlja ovaj model u istu ligu sa Bugatti Chiron i Rimac C_Two, kao i Pininfarina PF0 koji će se tek pojaviti.

Glasine nam takođe govore da će Geely uložiti čak dve milijarde dolara kako bi redizajnirao Lotus tokom predstojećih godina, a da je električni hiperautomobil samo jedan dio velikog plana.

Energetika.ba / NN