Mještani protiv gradnje mini hidrocentrala

Mještani protiv gradnje mini hidrocentrala

Upravni odbor za koordinaciju udruženja sa prostora Mjesne zajednice Neretvica prikupljanjem potpisa za peticiju pokrenuo  je kampanju “5 do 12” p

Upravni odbor za koordinaciju udruženja sa prostora Mjesne zajednice Neretvica prikupljanjem potpisa za peticiju pokrenuo  je kampanju “5 do 12” protiv gradnje mini hidrocentrala na rijeci Neretvici u općini Konjic.

Održan sastanak

Na ovaj korak predstavnici pet udruženja sa područja MZ Neretvica odlučili su se nakon što je “Elektroprivreda BiH2 prošle sedmice na sastanku sa predstavnicima Općine Konjic i investitora najavila da bi uskoro trebala početi gradnja dvije mini hidrocentrale.

Ove aktivnosti planirane su na osnovu Ugovora o dodjeli koncesije za gradnju 15 mini hidrocentrala koje je Općina Konjic 2009. godine potpisala s EPBiH. Jedan od članova Upravnog odbora kampanje Ibro Hero kazao je da potpisivanjem peticije kreću u pravnu borbu za spas rijeke.

– Rijeka Neretvica je naš izvor života na ovom području – kazao je Hero.

Protesti u Parsovićima

Potpisivanje peticije trajat će do sutra, a za subotu je planirano protestno okupljanje građana kod Osnovne škole u Parsovićima.

– Na tom okupljanju saznat ćemo koliko je ljudi potpisalo peticiju i na osnovu toga ćemo donijeti naredne smjernice za borbu i spas rijeke – istaknuo je Sejad Hakalović, član Upravnog odbora za borbu i spas rijeke Neretvice.

Energetika.ba / Avaz