Energetika.ba
Nafta

Cijena nafta raste zbog zabrinutosti za dešavanja na Bliskom istoku

Autor: Energetika.ba
Cijena nafta raste zbog zabrinutosti za dešavanja na Bliskom istoku
Foto: Inauguration Of Emirates National Oil Co. Plant

Cijene nafte porasle su u utorak nakon pada od više od 1% u prethodnoj sedmici, jer je eskalacija geopolitičkih tenzija u glavnom proizvodnom regionu Bliskog istoka potakla zabrinutost u pogledu ponude.

Futures na naftu Brent porasli su za 7 centi, ili 0,07%, na 82,46 dolara po barelu do 07:34 GMT. Američka nafta West Texas Intermediate porasla je za 15 centi, ili 0,31%, na 76,93 dolara po barelu, piše Reuters.

Oba ugovora pala su u ponedjeljak za više od 1 dolara jer je kriza nekretnina podstakla zabrinutost oko potražnje Kine, najvećeg svjetskog potrošača sirove nafte, nakon što je sud u Hong Kongu naredio likvidaciju imovinskog giganta China Evergrande Group.

- Trgovanje cijenama nafte iznad 80 američkih dolara po barelu opet predstavlja određenu geopolitičku premiju za rizik, budući da se u regiji Bliskog istoka nastavljaju ekscesi. Ovo bi moglo nestati u roku od sedmice ili dvije ako ne bude snažne reakcije iz SAD-a, rekao je DBS Bank vođa tima za energetski sektor Suvro Sarkar.

- Ako se to ipak pogorša u sukob između SAD-a i Irana i strožije sankcije, onda gledamo na raspon od 80-100 USD/bbl da bi se nafta mogla održati neko vrijeme", dodao je.

Washington je obećao da će poduzeti "sve potrebne radnje" da odbrani svoje trupe nakon smrtonosnog napada dronom u Jordanu od strane militanata koje podržava Iran, što je prva smrt američke vojske od početka rata između Izraela i Gaze, što je dovelo tržišta u pitanje.

- Ako tenzije između SAD-a i Irana eskaliraju, posebno kroz direktnu konfrontaciju, raste rizik da će iranska opskrba naftom biti štetno pogođena. Iranski izvoz nafte je vjerovatno najugroženiji putem potencijalno većeg provođenja sankcija, rekao je analitičar Commonwealth Bank of Australia Vivek Dhar.

Iran je izvozio 1,2-1,6 miliona barela sirove nafte dnevno tokom većeg dijela 2023. godine, dodao je Dhar, što predstavlja 1-1,5% globalne ponude nafte.

Ograničavanje dobitaka, međutim, bila je zabrinutost oko izgleda kineske ekonomije i bilo kakav potencijalni izlazak iz naloga za likvidaciju Evergrandea, kažu analitičari.

Nalog za likvidaciju može "pokrenuti negativne posljedice" na tržištima dionica i nekretnina, što bi zauzvrat moglo produbiti deflatorne rizike u Kini, umanjujući izglede za potražnju za naftom, rekao je viši tržišni analitičar OANDA Kelvin Wong.

Što se tiče ponude, iako je malo vjerovatno da će se na sastanku OPEC+ 1. februara donijeti odluka o naftnoj politici grupe za april, analitičari se nadaju da bi to ipak moglo baciti svjetlo na planove proizvodnje.

Državna naftna kompanija najvećeg svjetskog proizvođača Saudijske Arabije, kao naznaka za buduće izglede potražnje, saopćila je da je dobila direktivu od ministarstva energetike da zadrži svoj maksimalni održivi kapacitet na 12 miliona barela dnevno, a ne da ga nastavlja povećavati do 13 miliona barela dnevno.

- Moramo vidjeti fundamentalnije faktore za stimulaciju cijena nafte, inače bi sirova nafta WTI mogla biti pod pritiskom (naniže) na 80 dolara, rekao je analitičar CMC Marketsa iz Šangaja Leon Li.