Energetika.ba
Goldman Sachs

Cijene nafte mogle bi skočiti za 20 dolara zbog iranske odmazde Iranu

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte mogle bi skočiti za 20 dolara zbog iranske odmazde Iranu
Foto: Ilustracija

Cijene nafte mogle bi porasti za 20 dolara po barelu ako iranska proizvodnja doživi pad zbog izraelske odmazde, prema Goldman Sachsu.

Futuresi američke sirove nafte porasli su oko 5% u četvrtak i ponovno su porasli u petak ujutro zbog zabrinutosti da bi Izrael mogao napasti iransku naftnu industriju kao odmazdu za raketni napad Teherana ove sedmice.

Procjenjuje se da "ako biste vidjeli stalni pad iranske proizvodnje od 1 milion barela dnevno, da biste sljedeće godine vidjeli vrhunac porasta cijena nafte od oko 20 dolara po barelu", Daan Struyven, sučelnik Goldman Sachsa istraživanja globalne robe, rekao je CNBC-jev “Squawk Box Asia” u petak.

To je pod pretpostavkom da se naftni kartel OPEC+ suzdrži od odgovora povećanjem proizvodnje, rekao je Struyven.

Ako ključne članice OPEC+ poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata nadoknade dio gubitaka u proizvodnji, tržišta nafte bi mogla doživjeti manji porast od nešto manje od 10 dolara barela, dodao je, piše SEEbiz.

Od početka oružanog sukoba između Izraela i Hamasa 7. oktobra prošle godine, došlo je do ograničenih poremećaja na tržištu nafte, a cijene su ostale pod pritiskom zbog povećane proizvodnje iz SAD-a i slabe potražnje iz Kine.

Međutim, raspoloženje bi se moglo promijeniti ove sedmice. Cijene sirove nafte u SAD-u upravo su zabilježile treći uzastopni rast nakon što je Iran pokrenuo napad balističkim projektilima na Izrael, pojačavajući napetosti u regiji. Posljednjih su dana promatrači industrije oglasili uzbunu, upozoravajući na stvarnu prijetnju opskrbi.

Iran, koji je član OPEC-a, ključni je igrač na globalnom tržištu nafte. Proizvodi gotovo četiri miliona barela nafte dnevno, a procjenjuje se da bi 4% svjetske zalihe moglo biti ugroženo ako iranska naftna infrastruktura postane meta Izraela dok potonji razmatra protumjeru.

Saul Kavonic, viši energetski analitičar u MST Marqueeu, rekao je da potencijal iranskog otoka Kharg, koji je odgovoran za 90% izvoza sirove nafte u zemlji, postaje meta.

"Veća zabrinutost je "je li ovo mnogo bliži početak šireg požara sukoba koji bi mogao utjecati na tranzit kroz Hormuški tjesnac", dodao je.

Ako Izrael udari na iransku naftnu industriju, poremećaji opskrbe u Hormuškom tjesnacu mogli bi postati zabrinjavajući, ponovili su drugi analitičari.

Iran je ranije prijetio da će prekinuti protok kroz Hormuški tjesnac ako bude pogođen njegov naftni sektor.

Tjesnac između Omana i Irana ključni je kanal kroz koji prolazi otprilike jedna petina svjetske dnevne proizvodnje nafte, prema američkoj Upravi za energetske informacije. Ovaj strateški važan plovni put povezuje proizvođače sirove nafte na Bliskom istoku s glavnim svjetskim tržištima.

Indijska rupija trenutno se trguje po 83,96 u odnosu na dolar, a Nifty 50 je 0,27% niži.