Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte poskočile prema 106 dolara, izolacija Rusije sve veća

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte poskočile prema 106 dolara, izolacija Rusije sve veća

CIJENE nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 106 dolara budući da najave koordinirane prodaje nafte iz strateških rezervi nisu stišale strah od poremećaja u opskrbi zbog ruske invazije na Ukrajinu i sankcija Moskvi.

Cijena barela nafte s rokom isporuke u svibnju porasla je na londonskom tržištu za 7.83 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 105.8 dolara.

Na američkom tržištu barelom se u ugovorima s rokovima isporuke u travnju trgovalo po 8.27 dolara višoj cijeni, od 103.99 dolara.

Na tržištima pozorno prate rusku agresiju na Ukrajinu. Kolona ruskih oklopnih vozila krenula je na glavni grad Ukrajine Kijev nakon smrtonosnog granatiranja stambenih dijelova u Harkivu, drugom najvećem gradu u zemlji.

Rusija je danas priopćila da su njezine snage odsjekle ukrajinsku vojsku od Azovskog mora.

Sve dublja ekonomska izolacija Rusije

Ekonomska izolacija Rusije produbila se danas nakon što je velika logistička tvrtka Maersk priopćila da će obustaviti kontejnerski promet s Rusijom. Velika Britanija zabranila je svim brodovima koji su na bilo koji način povezani s Rusijom ulazak u svoje luke.

"Osjetljiva situacija u Ukrajini i financijske i energetske sankcije Rusiji podgrijavat će i dalje energetsku krizu i zadržat će kratkoročno cijene nafte na razini iznad 100 dolara za barel, a mogla bi biti i viša ako sukob dalje eskalira", smatra Louise Dickson iz tvrtke Rystad Energy.

Velike naftne i plinske tvrtke, uključujući BP i Shell, najavile su povlačenje iz poslovanja i zajedničkih ulaganja u Rusiji, dok je francuski Total izvijestio da ne planira daljnja ulaganja.

Kupci ruske nafte zbog sankcija imaju teškoća s plaćanjem i pronalaženjem plovila pa je tako BP otkazao utovar loživog ulja u ruskoj luci na Crnom moru.

Rusija dnevno izvozi od četiri do pet milijuna barela sirove nafte i dva do tri milijuna barela derivata.

SAD i saveznici prodaju iz rezervi, tako žele ublažiti poremećaje

Raspoloženje na tržištu donekle su popravili SAD i njegovi saveznici raspravom o koordiniranoj prodaji nafte iz strateških zaliha kako bi se ublažili poremećaji u opskrbi. Mediji su objavili da bi na tržište mogli izbaciti između 60 i 70 milijuna barela.

"Cijene nafte penju se zbog straha koji je izazvao rat u Ukrajini", rekao je John Kilduff iz njujorškog Again Capitala, dodavši da je trgovce možda razočarao najavljeni broj barela iz rezervi.

Članice Međunarodne agencije za energetiku (IEA) okupile su se poslijepodne na izvanrednom sastanku, što bi mogao biti uvod u koordinirano puštanje nafte iz zaliha na tržište, napominje Reuters.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, sastat će se u srijedu kako bi razgovarali o proizvodnoj politici.

"OPEC će vjerojatno potvrditi izvorni plan o povećanju proizvodnje tijekom mjesec dana za 400.000 barela dnevno, što neće stišati zabrinutost", istaknuo je Varga.

Trgovce brine da ponuda neće držati korak s potražnjom. Azijske su tvornice i u veljači proizvodile punom parom, oporavljajući se od koronakrize, što implicira veću potražnju za naftom, ističe Reuters.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 99.22 dolara, što znači da je poskupio 2.55 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Energetika.ba / Index.hr)