Energetika.ba
Nafta

Džindić: Majevica i Dinaridi potencijalna mjesta za pronalazak nafte

Autor: Energetika.ba
Džindić: Majevica i Dinaridi potencijalna mjesta za pronalazak nafte

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je danas u Mostaru da je objavljen javni oglas za istraživanje nafte i plina na području FBiH.

Radi se, kako je rekao na konferenciji za novinare, o četiri istražna polja - dva na lokalitetu Posavine, jedan na Dinaridima, a jedan na području Majevice u Tuzli.

- Dva bloka na području Majevice i Dinarida su, po onim istraživanjima i podacima koje mi imamo, potencijalna mjesta gdje će se naći nafta. Dakle, svi dobro znamo da se na području Tuzle već radila eksploatacija, samo što su tad tehnologije bile na lošijem nivou, pa se nije isplatilo. A da to ne utječe na razvoj privreda država u kojima se radi eksploatacaija, to ne bi niko radio. I to je sigurno jedan generator razvoja i zbog toga je FBiH i ušla u tu priču - naglašava Džindić.

Šest mjeseci od dana objavljivanja javnog oglasa, dodaje ministar, Ministarstvo će zajedno sa svojim partnerima izvršiti ocjene ponuda i ući u finalne pregovore i odabir kompanije koje će eksploatisati i istraživati naftu i plin.

(Energetika.ba)