Energetika.ba
Nafta

Rusija poslala novi oštar odgovor oko ograničenja cijena nafte

Autor: Energetika.ba
Rusija poslala novi oštar odgovor oko ograničenja cijena nafte

Rusija neće izvoziti naftu koja podliježe ograničenju cijena koje je nametnuo Zapad, čak i ako zbog toga bude morala smanjiti proizvodnju, rekao je u nedjelju Aleksander Novak, potpredsjednik ruske vlade zadužen za energetiku.

“Radimo na mehanizmima za zabranu korištenja instrumenta ograničenja cijena, bez obzira na razinu na koju je postavljeno, jer bi takvo uplitanje moglo dodatno destabilizirati tržište”, rekao je Novak.

Rusija neće raditi pod ograničenjem cijena, čak i ako Moskva bude morala smanjiti proizvodnju, naglasio je.

Ograničenje cijena na 60 dolara po barelu, ideja G7, ima za cilj smanjiti ruski prihod od prodaje nafte, istovremeno sprečavajući skok globalnih cijena nafte nakon što embargo EU-a na rusku sirovu naftu stupi na snagu 5. prosinca.

Mehanizam predviđa plafon od 60 dolara za barel nafte koja se prodaje trećim zemljama.

Ako je nafta prodana iznad cijene od 60 dolara, EU-u je na raspolaganju zabrana pružanja određenih usluga za ruske isporuke nafte, uključujući osiguranje, financiranje i tehničku pomoć

Ruska proizvodnja nafte bi zbog te odluke početkom iduće godine mogla pasti za 500 do milijun barela nafte dnevno, prenosi Reuters dva izvora iz ruske naftne industrije.

No, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u subotu da ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara nije ozbiljno i teško će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini.

Andrij Jermak, čelnik Zelenskijeve administracije, rekao je ranije da bi se ograničenje trebalo postaviti na 30 dolara “da se brže uništi ekonomija neprijatelja”.

Zelenskij se žalio da je svijet pokazao slabost postavljanjem ograničenja na 60 dolara, što će, kako je rekao, povećati ruski proračun za 100 milijardi dolara godišnje. “Ovaj novac će ići prema destabilizaciji točno onih zemalja koje trenutno nastoje izbjeći ozbiljne odluke”, rekao je.

Energetika.ba / Hina