Nagli rast cijena gasa u Evropi nakon Gazpromove objave prekida snabdijevanja Poljske

Nagli rast cijena gasa u Evropi nakon Gazpromove objave prekida snabdijevanja Poljske

Evropske cijene gasa porasle su čak do 24 posto nakon objave ruske energetske kompanije Gazprom da prekida s isporukama gasa za Poljsku i Bugasku poče

Evropske cijene gasa porasle su čak do 24 posto nakon objave ruske energetske kompanije Gazprom da prekida s isporukama gasa za Poljsku i Bugasku počevši od srijede jer nije primio nikakve uplate od njih od 1. aprila. Cijena evropskog gasa u jednom momentu je iznosila oko 125 eura po megavat satu.

Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne energetske agencije sa sjedištem u Parizu, objavio je u tweetu u srijedu ujutru da njegova organizacija “čvrsto stoji uz Poljsku”.

– Potez Gazproma da potpuno prekine dostavu gasa u Poljsku još je jedan znak ruske politizacije postojećih sporazuma i samo će ubrzati evropske napore da se udalji od snabdijevanja ruskim energentima – piše on.

Nagli rast cijena uslijedio je čak i nakon što je vrijeme postalo toplije u Evropi,umanjujući potražnju za prirodnim gasom za grijanje domova i poslovnih prostora, prenosi AP.

(fena)