NIS neće graditi novo skladište u Beogradu

NIS neće graditi novo skladište u Beogradu

Kompanija NIS neće graditi novo skladište na teritoriji Beograda, nakon što je parcelu na Čukarici, između Mosta na Adi i Stare šećerane, površine 5,5

Kompanija NIS neće graditi novo skladište na teritoriji Beograda, nakon što je parcelu na Čukarici, između Mosta na Adi i Stare šećerane, površine 5,5 hektara, na kojoj se nalaze veliki stari rezervoari kompanije, ustupila gradu Beogradu.

Zemljište koje zauzvrat treba da dobije od grada, NIS planira da iskoristi za izgradnju benzinskih stanica, saznaje eKapija u naftnoj kompaniji.

– Skladište NIS-a na predmetnoj lokaciji zatvoreno je 15. januara 2018. godine. Rezervoari su ispražnjeni, degazirani i očišćeni, a lokacija i okolina su potpuno bezbjedni. Snabdjevanje beogradskog tržišta se obavlja direktnim isporukama iz Rafinerije nafte Pančevo, a manjim djelom iz Smedereva, u zavisnosti od udaljenosti primaoca. Kao društveno-odgovorna kompanija, NIS smatra da objekti ovog tipa ne treba da se nalaze u gradskom jezgru, te na lokacijama koje je NIS dobio od Grada Beograda neće biti skladišta, već je plan da budu iskorišćene za izgradnju benzinskih stanica. Samim tim, na teritoriji Grada Beograda NIS ne planira izgradnju skladišta – saopšteno nam je iz kompanije.

U utorak, 21, avgusta, u Skupštini Beograda potpisan je novi sporazum o saradnji glavnog grada i NIS-a, u okviru programa “Zajednici zajedno”, koji treba da omogući nastavak zajedničke saradnje na projektima od značaja za društvo. Tom prilikom je i najavljeno ustupanje zemljišta od 5,5 hektara gradu, koji ima nameru da na tom prostoru razvija sadržaje primerene razvojnoj politici “spuštanja” urbanog tkiva na reke.

Grad planira da zemljište proda investitoru koji bi na njemu, kako je 2017. godine predviđeno prvonagrađenim radom na urbanističko-arhitektonskom konkursu za uređenje šireg područja Hipodroma, podigao hotel i sportsko-rekreativni centar.

Tročlani tim arhitekata – Marija Krsmanović Stringeta, Anđelka Badnjar i Milena Kordić – zamislio je da hotel i sportsko-rekreativni centar na mestu bivših NIS-ovih i ranije Jugopetrolovih skladišta ima 64.000 kvadratnih metara, da podseća na talase, a ispred njega predviđen je gradski trg. Postojeća zdanja, dimnjak nekadašnje toplane i kula osmatračnica ostali bi na lokaciji bez mogućnosti da se nadograde ili da im se promeni izgled. To ne znači da ne mogu biti obnovljeni, ali pod uslovom da se očuva njihova autentičnost, predvidjele su pobjednice konkursa, prenosi eKapija.

Hipodrom će ostati na staroj lokaciji, a grad želi da u potpunosti revitalizuje zapušteni prostor Stare šećerne, kao važan dio historijskog i industrijskog naslijeđa.

Iz naše najveće naftne kompanije ističu da su “maloprodajni objekti koje NIS gradi urađeni po savremenim bezbjednosnim i ekološkim standardima i da, osim razvoju biznisa, doprinose i lijepom i modernom izgledu Beograda”. Dodaju:

– Pored toga, na novim benzinskim stanicama NIS-a biće zaposleni novi radnici čime će kompanija dodatno doprinijeti povećanju zaposlenosti u Beogradu.

Energetika.ba