Norveška želi postati stabilan energetski partner na evropskom tržištu

Norveška želi postati stabilan energetski partner na evropskom tržištu

Norveški ministar energetike Terje Aasland rekao je u srijedu da pozicija te skandinavske zemlje "kao stabilnog, predvidljivog i dugoročnog snabdjevač

Norveški ministar energetike Terje Aasland rekao je u srijedu da pozicija te skandinavske zemlje “kao stabilnog, predvidljivog i dugoročnog snabdjevača energijom na evropskom tržištu postaje sve važnija”.

– To je podvučeno onim što se sada dešava od Gazproma – rekao je Aasland za norvešku novinsku agenciju NTB.

Ruski gigant pod državnom kontrolom saopćio je da je u srijedu isključio prirodni plin članicama NATO-a, Poljskoj i Bugarskoj jer su odbile da plate u ruskim rubljama, kako je zahtijevao predsjednik Vladimir Putin.

Rusija je zaprijetila da će to učiniti i drugim zemljama, dramatično eskalirajući svoj sukob sa Zapadom zbog rata u Ukrajini. Evropski lideri su taj potez opisali kao “ucjenu”.

Norveška izvozi oko 95 posto svog gasa preko široke mreže podmorskih gasovoda koja ga povezuje sa terminalima u Njemačkoj, Britaniji, Francuskoj i Belgiji. Danska je prošlog mjeseca odlučila da nastavi izgradnju danskog dijela Baltičkog gasovoda, koji će povezati Poljsku s norveškim plinskim poljima.

Energetika.ba / Fena