Energetika.ba
novi izvještaj

Budimpešta, Beograd i Oslo imaju nižu cijenu struje od Zagreba

Autor: Energetika.ba
Budimpešta, Beograd i Oslo imaju nižu cijenu struje od Zagreba
Foto: Unsplash

VaasaETT, E-Control i MEKH objavili su novi izvještaj o cijenama električne energije i plina u domaćinstvima, tzv. HEPI koji prati cjenovne trendove. Posmatrajući prosjeke cijena električne energije i plina za krajnje korisnike, uočava se da su se od prije godinu dana, od juna 2023., računi za struju u svim glavnim gradovima EU smanjili za 6 %, dok su računi za plin smanjeni za 8 %.

Ovisno o tome gdje kupac živi u Evropi, cijena električne energije može varirati u omjeru preko četiri. Berlin i Prag su najskuplji gradovi za domaćinstva u Evropi, a slijede ih Dublin, London i Nikozija.

Pokazuje se da Budimpešta ima najjeftiniju cijenu električne energije, a slijede je Oslo, Kijev i Beograd. EU prosjek cijene je visokih 23,99 centa/kWh, a cijena u Zagrebu iznosi 14,27 centa/kWh. Od Zagreba cijene su - gledajući Evropu - niže u Sofiji, Valetti, Podgorici, Beogradu, Kijevu, Oslu i Budimpešti, koja je najjeftinija.

Nominalno gledano, cijene u glavnim gradovima srednje i istočne Evrope (CEE) obično su niže od prosjeka; Prag, Tallinn i Vilnius jedini su glavni gradovi među zemljama srednje i istočne Evrope u kojima je cijena električne energije iznad evropskog prosjeka.

Prosječna evropska cijena električne energije za građane zabilježila je blagi rast, nakon kontinuiranog pada koji je zabilježen od početka godine. Samo su dva glavna grada doživjela pad cijena, dok je na ukupno 14 tržišta zabilježen rast cijena.

Zanimljivo je da se Kijev odlijepio od samog dna tablice - Vlada Ukrajine podigla je cijene električne energije za čak 64% u junu, kako bi financirala popravak energetske infrastrukture oštećene tokom rata, prenosi SEEbiz. Nedavni napadi na termo i hidroelektrane doveli su do nestanka struje u cijeloj zemlji i povećanog uvoza električne energije. Ministar energetike German Galushchenko naglasio je da je "podizanje tarifa težak, ali neophodan korak" za održavanje elektroenergetskog sistema.

Što se tiče cijena plina, najvišu cijenu plaćaju stanovnici Stockholma koji plaćaju više od tri puta skuplji plin od evropskog prosjeka krajnje potrošačke cijene, a slijedi ga Bern, koji je drugi najskuplji. To se može objasniti prirodom švedskog tržišta plina – postoji samo 77 000 potrošača plina u kućanstvima u cijeloj Švedskoj, od čega 50 000 u izoliranoj plinskoj mreži u Stockholmu. Amsterdam je trenutno treći najskuplji glavni grad.

Cijena u Stockholmu je gotovo 13 puta viša nego u Budimpešti, koja je najjeftiniji grad za plin u EU, a gotovo 18 puta viša ako uključimo i Kijev. Evropski prosjek je 9,87 eurocenta/KWh a cijene plina u Zagrebu iznosile su 4,49 centa/kWh, tako da je u Evropi prema analizi plin jeftiniji samo u Budimpešti i Kijevu.

Prirodni plin za kućanstva obično je jeftiniji u zemljama centralne i istočne Evrope. Prag je jedini glavni grad među zemljama srednje i istočne Evrope u kojem je cijena prirodnog plina iznad evropskog prosjeka.