Energetika.ba
Novosti

Delić: Problem Lukavca nije samo industrija

Autor: Energetika.ba
Delić: Problem Lukavca nije samo industrija
Načelnik Općine Lukavac Edin Delić je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je GIKIL zvanično dobio zabranu rada, ali da je inspekcija izlaskom na teren vidjela neke značajne pomake.

- Ta zabrana rada se, na neki način, provodi. Hoće li se stvoriti uslovi da se obnovi, revitalizira, pitanje je. Mislim da možemo kazati da GIKIL sigurno neće nastaviti raditi kako je radio do sada. Ako dođe do nastavka rada, to svi na neki način isčekujemo, to će biti uz značajne investicije i popravke - naveo je Delić.

Po njegovim riječima, GIKIL nije jedini zagađivač, ima ih još par te da problem Lukavca, pa i ostalih mjesta, nije samo industrija.

Mora se, ističe Delić, voditi bitku na dva kolosjeka.

- Ne amnestiram potrebu pritiska na industrijska postrojenja, operatere, da se usklade sa propisima i tehničkim normativima. Imamo čak u Lukavcu i dobru praksu, cementaru koja je prilično dobro uradila ovaj dio posla, čak u nekim elementima i više od norme – istaknuo je Delić.

S druge strane, dodao je, problem su emisije iz malih ložista i saobraćaj.

- Moramo energetsku efikasnost dovesti na odgovarajuću razinu, zamijeniti goriva koja su nepovoljna. U zimskim mjesecima, kada imamo vršna okolišna opterećenja, u tim situacijama dominantna su ložišta iz domova, dominantan je saobraćaj - upozorio je Delić.

Energetika.ba / FENA