Energetika.ba
Novosti

GIKIL-u izdata nova vodna dozvola

Autor: Energetika.ba
GIKIL-u izdata nova vodna dozvola
Nakon detaljnog pregleda cjelokupne dokumentacije, izvršenog uviđaja i dostavljenog dinamičkog plana, prvog u Bosni i Hercegovini ove vrste, Agencija za vodno područje rijeke Save kompaniji Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac (GIKIL) izdala je Rješenje o vodnoj dozvoli.

Ova odluka nastupila je nakon ispunjavanja svih neophodnih osnovnih uvjeta za pribavljanje nove vodne dozvole i predstavlja prvu značajniju javnu potvrdu da je GIKIL u proteklih pet mjeseci učinio ogromne napore s ciljem bolje zaštite voda, tla i zraka, odnosno zaštite okoliša u cjelini.

- Koliko smo ozbiljno shvatili svoje nedostatke i želje za promjenom govori i činjenica da je GIKIL izradio i dostavio prvi dinamički plan u BiH ovakve vrste koji predstavlja spisak aktivnosti i mjera s finansijskom procjenom za ulaganje za svaku narednu godinu i smanjenje emisija s predviđenim završetkom aktivnosti. Ovo nije privremeno rješenje nego dugoročni plan sanacije kompletnog stanja po pitanju zaštite voda čije se aktivnosti nastavljaju odmah. Napredak kojeg smo postigli na terenu zasluga je svakog od nas u GIKIL-u i drago nam je da su te konkretne pomake uvidjeli i predstavnici Agencije - kazao je izvršni direktor i član Uprave u GIKIL-u Zuhdija Aganović.

Vodna dozvola je bila i jedan od osnovnih preduslova u procesu izdavanja nove okolišne dozvole.

- Napravili smo veliki korak, ali se naš posao ovdje ne završava, nego se nastavlja još krupnijim koracima, ne samo ka okolišnoj dozvoli, nego sve dok GIKIL sve svoje proizvodno-tehnološke procese ne dovede pod neophodne zakonske okvire rada. Želimo da vjerujemo da ovime najkritičniji period u kojem smo se nalazili ostaje iza nas, te da ćemo uskoro moći da govorimo i o vraćanju proizvodnje u našoj Azotari i AMK fabrici, kao i novim investicijama, uz izgradnju dugoročnog povjerenja sa svim našim saradnicima, uključujući lokalnu zajednicu koja nam je najvažnija - istakao je Aganović.

Među najvažnije završene projekte koji su značajno uticali na smanjenje zagađenja voda, a koji su konstatirani i novom vodnom dozvolom, su rad amonsulfata s ciljem prerade svih amonijačnih voda koje nastaju u procesu proizvodnje koksa, zatim nabavka i montaža nove centrifuge, izrada i montaža novih rezervoara i tankvana kako u pogonu amonsulfata tako i u pumparnici katrana, te izrada sistema odvodnjavanja benzola s povratom u proces.

Značajan napredak postignut je i projektom dovođenja otpadnih voda s pogona HPV u dozvoljene granice, dok su izrada postrojenja za zbrinjavanje fusa, generalni remont amonijačnih ispirača koksnog gasa, remont prethladnjaka koksa i elektrofiltera koksnog gasa, te nabavka industrijskih usisivača projekti koji su također pokazali značajan rezultat u poboljšanju cjelokupne ekološke slike GIKIL-a.

Među najvažnijim obavezama koje su kao uvjet definirane novom vodnom dozvolom, a koje je neophodno realizirati u roku od jednog do šest mjeseci su optimizacija postojećeg postrojenja za fizičko-hemijski i biološki tretman otpadnih voda iz pogona Koksare, te završetak ugradnje separatora ulja i masti s izgradnjom pratećih hidrotehničkih objekata.

Dozvolom su posebno naložene aktivnosti izrade elaborata, kao i prikupljanje i izrada investiciono-tehničke dokumentacije za sisteme za prikupljanje otpadnih, kao i oborinskih onečišćenih i sanitarno-fekalnih otpadnih voda sve do realizacije radova koji će se zbog obima poslova izvoditi fazno tokom narednih pet godina.

Paralelno će se vršiti i aktivnosti zatvaranja i uklanjanja napuštenih pogona i saniranja stanja na terenu, redovni monitoring i analize otpadnih voda na svim ispustima, te drugi projekti do postizanja kvalitete u skladu s propisanim graničnim vrijednostima, saopćeno je iz GIKIL-a.

Energetika.ba / FENA