Energetika.ba
Novosti

Desetine slonova uginulo u Zimbabveu zbog suše

Autor: Energetika.ba
Desetine slonova uginulo u Zimbabveu zbog suše

Desetine slonova uginuli su od žeđi u zimbabveškom popularnom nacionalnom parku Hwangeu, a zaštitnici strahuju da će ih uginuti još više jer suša, uzrokovana klimatskim promjenama i globalnom vremenskim obrascem El Nino, isušuje pojila.

Sezonski El Nino, koji uzrokuje toplije i suše vrijeme tokom cijele godine, pogoršan je klimatskim slomom, kažu naučnici, što je razlog za zabrinutost na aktualnim raspravama COP28 o klimatskim mjerama u Dubaiju.

Kroz Hwange ne prolazi veća rijeka i životinje ovise o bušotinama na solarnu energiju, rekao je zvaničnik Uprave za parkove i divlje životinje Zimbabvea (Zimparks).

"Oslanjamo se na umjetnu vodu jer nam se površinska voda smanjila. Budući da slonovi ovise o vodi, više ih je uginulo", rekla je za Reuters glavna ekologinja Zimparksa u Nacionalnom parku Hwange Daphine Madhlamoto.

U Hwangeu živi 45.000 slonova, a odrastao slon treba 200 litara vode dnevno. Ali kako je izvora vode sve manje, pumpe na solarni pogon u 104 bušotine ili bunara ne mogu izvući dovoljno vode.

Reuters je vidio desetke uginulih slonova u blizini pojilišta, a zvaničnici parka rekli su da su drugi slonovi uginuli u grmlju ostajući plijen lavovima i lešinarima.

"Park je svjedok utjecaja klimatskih promjena. Dobivamo manje kiše", rekla je Madhlamoto.

Kišna sezona u Zimbabveu traje od novembra do marta, ali ove godine jedva da je bilo kiše. Očekuje se da će se suša nastaviti u 2024., prema zimbabveškoj meteorološkoj službi.

Zimparks navodi da su životinje prisiljene hodati na velike udaljenosti u potrazi za vodom i hranom, a nekoliko krda slonova prešlo je u susjednu Bocvanu.

Grupe za zaštitu prirode pokušavaju slonove opskrbiti dodatnom količinom vode uklanjanjem mulja iz pojilišta i pumpanjem više vode kroz solarne bunare kako bi pomogle u suočavanju s krizom.

Zimbabve ima populaciju od gotovo 100.000 slonova, ali ima kapacitet samo za nešto više od polovine njih, što znači da su nacionalni parkovi pretrpani, navodi zimbabveška uprava za parkove i divlje životinje, prenosi HINA.

(Energetika.ba)