Energetika.ba
Novosti

Džindić: Niko od 25 hiljada radnika u našem sektoru nije i neće biti otpušten

Autor: Energetika.ba
Džindić: Niko od 25 hiljada radnika u našem sektoru nije i neće biti otpušten
Ministar energetike, industrije i rudarstva FBiH Nermin Džindić kazao je za BHRT da, što se tiče električne energije i elektroenergetskog sistema u FBiH, on je stabilan.

“Mi radimo po planu iz 2019. godine i on niti jednu minutu nemamo kašnjenje niti u isporuci rude prema termoelektranama niti u isporuci električne energije prema krajnjim korisnicima“, kaže Džindić.

On je napomenuo kako je u martu došlo do blagog povećanja potrošnje električne energije u domaćinstvima, i za nekih 4 posto imamo blago smanjenje u industriji potrošnje.

“I jedan i drugi problem Elektroprivreda uspješno, na osnovu plana koji je malo promijjenjen je usuglašen, i po tom planu elektroenergetski sistem funkcioniše. Isto tako zahvaljujući nadljudskim naporima rudara u rudnicima imamo sigurno i kontinuirano snabdijevanje ugljem svih termoblokova. Sistem koji smo uveli u rudnicima i termoelektranama malo je drukčiji nego što je standardan, upravo zbog bojazni da ne bi koronavirus ušao u naše sisteme, zbog toga radimo po sistemu prema kojem ljudi rade 14 dana, pa 14 dana idu u samoizolaciju. Što se tiče nafte i plina, također je snabdijevanje sve stabilno i kontinuirano. Dakle, od prvog dana ove pandemije vidimo da FBiH ni jedne minute ili sekunde nije imala problem kašnjenja ni jednog od ova tri energenta.

Na pitanje zašto Vlada FBiH nije ranje donijela odluku o ograničenju marže na cijene naftnih derivata, ministar Džindić je kazao kako je dobro poznato da se nalazimo na slobodnom tržištu i da nema mogućnosti za korigovanje cijena, ali pošto se sada nalazimo u ovakvoj situaciji proglašene prirodne nesreće u FBiH, Vlada je donijela odluku kojom je od jučer na svim benzinskim pumpama jeftinije gorivo.

On je kazao i kako nema opasnosti od zaraze koronavirusom među radnicima u rudnicima i termoelektranama, jer se poštuju odluke rada drugačijim sistemom, te da se prostori svakodnevno dezinficiraju.

“Promijenili smo ritam rada i on se prati na dnevnoj bazi. Svakodnevno sam u kontaktu sa svim direktorima, korigujemo planove i aktivnosti kako bismo imali sigurno snabdijevanjeelektričnom energijom“, kaže Džindić.

Ministar je istakao kako su uprave Elektroprivrede i rudnika odmah reagovale po dolasku pandemije koronavirusa i nabavile dovoljnu količinu sredstava koju koriste svakodnevno, tako da sa te strane ne smije niti će biti problema.

“27 firmi je pod monitoringom odnosno nadzorom ovog ministarstva, i negdje oko 25.000 radnika direktno je uključeno, i mogu reći da niti jedan radnik još nije otpušten niti će biti otpušten. Dakle, organizaciju i planove prilagođavamo novim uslovima, vidjeli ste da smo sredinom marta imali privremenu obustavu proizvodnje u namjenskoj industriji, jer se klaster 'Igman' koji je tada aktiviran proširen, a evo od danas su sve fabrike u namjenskoj industriji pokrenule proizvodnju poštujući naredbe i upute kriznih štabova“, kazao je Džindić.

On je govorio i o eventualnom odlaganju u isporukama ranije dogovorenih poslova.

“Da  je problem pandemije samo u BiH, onda bi taj problem mogli tako posmatrati. Pošto je ovo svjetski problem, mi smo odmah obavijestili sve naše kupce u kakvim problemima se svi nalazimo. Oni kupci koji ne rade u ovim trenucima i koji imaju zatvorene firme, sa njima smo prolongirali period isporuke za drugu polovinu godine, a oni koji stabilno rade, za njih smo planove pomjerili za četvrti, peti i šesti mjesec. Sadašnja proizvodnja u namjenskoj industriji bit će za one kuci koji u ovim trenucima normalno rade. Moramo svi shvatiti da je i nabavni lanac u namjenskoj industriji jako bitan, sve ulazne komponente imamo sigurne za naredna tri mjeseca. Oni partneri koji u ovom trenutku rade i koji su u mogućnosti da prime našu robu, to će i imati, a oni koji nisu u stanju da prime isporuku, prolongirani su za drugi dio godine, ali se nadam da će ovaj problem brzo proći i da ćemo do kraja godine sve ove zaostatke dostići“, zaključo je ministar Džindić.

Energetika.ba / Vijesti.ba